Igal aastal NFT turu kümnekordset kasvu on olnud tema sõnul hullumeelne pealt vaadata. Turg on tema sõnul jõudnud nüüd punkti, kus ületatakse kõigi väljakujunenud kunstiturgude (Christie’s, Sotherby’s) müüki maailmas.

“NFT turg saaks sel aastal veel 10 korda kasvada ainult siis, kui kogu maailma kunstiturg kolmekordistuks,” ütles Entriken.

See tähendab tema sõnul, et hullumeelse kasvu võimalusi hakkab vähem olema. “Aastaid tagasi sai CryptoPunki [NFT] tasuta, neid kõiki lihtsalt jagati ära. Nüüd müüakse neid 150 000 euro eest. See on triljoni protsendine tõus,” märkis ta.

Mis on NFT?

NFT ehk Non-Fungible Token on digitaalsete varade eriklass, mis esindab midagi unikaalset ning mida ei saa omavahel vahetada ega jagada väiksemateks väärtusteks nagu enamik valuutasid. Mitte kellegi NFT pole samasugune mis teistel, sest NFT’sid iseloomustavad nende ainulaadsed omadused, samuti nende autentsus.

Allikas: Eesti Krüptoraha Liit

Tulevikus müüakse väärtuslikku digitaalset loomingut väljakujunenud brändide poolt oksjonitel või müüakse teisel viisil kallima hinna eest. Kasvuprotsendid jäävad tema sõnul oluliselt väiksemaks ning 100% hinnatõus niivõrd uudisväärtuslik enam ei ole.

“Ma tervitan [NFT] hullumeelsuse lõppu, see tähendab, et me oleme nüüdseks parketikõlbulik.” NFT-d on tema sõnul kujunenud viisiks, kuidas teha tehinguid kogutavate esemete, kunstiteoste ja kõigega, mis ühendab brändi fänniga.

Esimene kokkupuude plokiahela tehnoloogiaga

Entrikeni sõnul on selgeks saanud, et digitaalsetele kollektsioonitoodetele on olemas suur turg ja seda toidavad suures osas just NFT-d. Turul on palju ruumi tema sõnul veel teistele digitaalsetele kollektsioonitoodetele. Ühtlasi tutvustavad need inimestele plokiahela tehnoloogiat, märkis ta.

“Sellel on suur mõju, sest plokiahel on veidi teistsugune kui muu, millega inimesed on intuitiivselt harjunud,” ütles ta. E-mailide turvalisusprobleemidega on inimesed tema sõnul tuttavad ja nad mõistavad, et kui klikkida ebausaldusväärses kirjas olevale lingile võib see paremal juhul lõppeda pop-upidega, kuid halvemal juhul võib kehvemini minna.

“Sarnaselt mõistab enamik NFT-dega seotud inimesi, et ebausaldusväärsel saidil tehingut tehes võid sa kaotada raha koheselt ja palju.” Tema sõnul pole olemas selget juhendit plokiahela kasutamiseks, kuid inimeste esimesed kogemused NFTdega on hea algus teemaga tutvumiseks.

Intervjuud William Entrikeniga saab näha siin:


Tulevik on selge

Järgmise 5-10 aasta arengud on tema sõnul lihtsalt mõistetavad. “Praegused kaubamärgid - ka sellised, mida teab minu ema - hakkavad kasutama NFT-sid oma kaubamärgi ja toodete reklaamimiseks,” tõi Entriken näite. Need muudatused võtavad tema sõnul aega ning esimesi näiteid hakkame me nüüd alles nägema.

Näiteks kasutab Microsofti Xbox NFTsid mängusiseste litsentsitasude maksmiseks, ütles Entirken. “Kui ostate mänge või ostate midagi mängu sees, saab Microsoft seda NFT-des arvestada,” ütles ta. Osta ei saa aga nende aluseks olevaid NFTsid.

Nii Nike kui Adidas müüvad NFT-dega seotud digitaalseid jalatseid. Lisaks on mitmed riiklikud postkontoris lasknud turule NFT-dega seotud marke, tõi Entriken näiteid. “Need kõik on väga olulised arengud, mis viitavad alles saabuvale NFT tulevikule,” ütles ta.

Võimalus vähendada pettusi ja vältida vahemehi

Ettevõtetele pakuvad NFT-d Entrikeni sõnul mitmeid võimalusi. Ükski neist ei tähenda samas, et seniseid ärimudeleid oleks vaja muuta, vaid NFT-d võimaldavad senist äri veel paremini teha.

Aga milliseid võimalusi?

  • Entrikeni sõnul võimaldavad NFT-d artistidel müüa enda loomingut otse publikule. Seni on see pidanud käima läbi rea vahemeeste.

  • Füüsiliste toodete tootjad saavad suurendada oma kaubamärgi turvalisust ja vähendada pettusi.

  • Tarbijatel võimaldavad NFT-d kinnitada müüja väiteid ostetava kauba kohta.

  • Mängutootjad saavad luua uut tüüpi mänge, millel on loojatele läbi NFT-de loodud lisastiimulid.

Riigile võimalus silma paista

Eesti on Entrikeni sõnul tuntud kui ettevõtlik ja tehnoloogiat toetav riik ning selge regulatiivne keskkond tooks siia ka NFT-dega seotud ettevõtete peakontoreid.

“Eestil on võimalus uue tehnoloogia jaoks reeglid kiiremini välja kuulutada- mis on vastuvõetav ja mis on nõutav - ning pakkuda toetust huvitatud ettevõtetele,” ütles Entriken.

Soodne regulatiivne keskkond ei tähenda tema sõnul seda, et kõik on eraettevõtetele lubatud - sellist keskkonda pakuvad juba paljud riigid. Küll aga tähendab see, et eeskirjad on selged ning küsimuste korral on võimalik kiired vastused saada. “See on midagi, mida Eesti riik suudaks erinevalt teistest pakkuda,” ütles Entriken.

NFT Tallinn - esimene Web3 ja NFT teemaline konverents Skandinaavias ja Baltimaades.

Eestis on üllatavalt palju inimesi, kes on juba Web3 ja NFT-projektidega tegelenud - eelkõige on see konverents mõeldud neile. Samas on veel rohkem neid, kes seda maailma enda jaoks alles avastada tahavad. Me oleme konverentsipäeva üles ehitanud nii, et kõik leiaksid endale huvitavaid esinejaid ja teemasid – nii algajad huvilised kui ka juba tegijad.

Käsitletakse NFT erinevaid kasutusvaldkondi nagu digitaalne kunst, kollektsioneerimine, sotsiaalsed token’id, rohepöörde plokiahela rakendused, Web3 tulevik, DAOd, naised Web3 maailmas, Web3 investeerimine jne. Lisaks on eraldi töötoad algajatele teemadel, mis peaksid juhatama inimest NFT ja Web3 maailma ning andma esimesed baasteadmised.

Hangi pilet SIIT!