“Mina piisavalt vana inimesena mäletan kahte tehnoloogilist revolutsiooni. Esimesena hakkasid 80ndatel arenema personaalarvutid ja järgmised 10-15 aastat käis kogu maailma innovatsioon personaalarvutitega kaasas,” ütles Veskimeister.

“Siis tuli 90ndate lõpus internetirevolutsioon ja 10-15 aastat käis interneti areng. Google, Facebook, Netflix, Amazon- kõik nad on sealt tulnud,” märkis ta.

Veeb 3.0 on nüüd Veskimeistri sõnul kaasa toonud selle, et internetis olevatele asjadele saab juurde panna omandit tõendava lipiku ja näidata, et “see siin on minu oma”. Sellest võib tema sõnul küll koopia teha, aga keegi teine ei saa siis väita, et see asi on tema oma. Vabalt kopeeritavale internetile on tema sõnul lisandunud väärtus, millega võib kaubelda ning see toob kaasa revolutsiooni.

Veeb 2.0 on Veskimeistri sõnul selline internet nagu me seda seda praegu tunneme. See tähendab, et internetis on palju informatsiooni ja kõik on vaba, kopeeritav ja niiöelda mitte kellegi oma.

“Kui web2-s tegi fotograaf ägeda pildi ja pani selle internetti üles, siis järgmisel hetkel oli see paljundatud üle maailma, kõik avaldasid seda ja fotograaf tegelikult ei teeninud sellest mitte midagi,” tõi ta näite. Veeb 3.0 toob näiteks fotograafile võimaluse panna pilt NFT või Veeb 3.0 formaati ning kõik, kes tahavad seda kasutada, peavad mingisugustele tingimustele vastama või piltlikult öeldes, peavad maksma õiglase kasutustasu, ütles Andre.

Kõik on jälgitav

Plokiahela evangelisti Sander Ganseni sõnul toovad krüpto, Veeb 3.0 ja NFT-d uued viisid, kuidas andmeid liigutada. NFT võimaldab tema sõnul kõik andmed identifitseerida, mille tulemusel tekib oluliselt tugevam võimalus igale digitaalsele ja võibolla ka füüsilistele andmetele panna peale omaniku info.

Kuna see on ühendatud plokiahelasse, siis võimaldab se omakorda tehinguid tegevaid ning infot liigutavaid osapooli paremini ühendada. Selle tulemusena muutub kogu struktuur, kuidas ettevõtted käituvad, märkis Gansen. Iga kasutaja saab olla omanik ja iga infokillu puhul on teada, kelle oma see on.

Kui täna teeb keegi üritusele pileti ja müüb selle maha, siis kohapeal kontrollitakse, kas QR kood oli õige. “Kui ei olnud, siis vabandame ja laseme sisse, sest äkki oli midagi meie süsteemis valesti,” märkis Gansen. Aga kui pilet on plokiahelas, siis näeb täpselt, kes pileti ostis. Välja paistab ka see, mis hinnaga pilet vahepeal edasi müüdi. “Kõik on jälgitav,” ütles Gansen.

Võimalus ettevõtetele

See loob Ganseni sõnul võimalused ettevõtetele. Eelkõige IT-ettevõtetele, kes teevad teistele arendusi. Võimalusi on ka telekomides, pankades ning ka logistikas ning laiemalt ka iduettevõtetes, ütles Gansen.

Juriidilise nõustamisega tegelevad ettevõtted peavad tema sõnul lihtsalt aru saama, kuhu maailm liigub ja olema valmis adapteeruma.

“Me mõlemad oleme rääkinud kümnete ja kümnete firmadega, ka oma tuttavate seas, kes ütlevad, et nad tahavad ka ennast web3 maailmas valmis seada. Neid, kes saavad aru, et ühel või teisel viisil web3 on niikuinii nende tegevuse üks osa, neid on tegelikult väga palju,” lisas Veskimeister.

NFT Tallinn - esimene Web3 ja NFT teemaline konverents Skandinaavias ja Baltimaades.

Eestis on üllatavalt palju inimesi, kes on juba Web3 ja NFT-projektidega tegelenud - eelkõige on see konverents mõeldud neile. Samas on veel rohkem neid, kes seda maailma enda jaoks alles avastada tahavad. Me oleme konverentsipäeva üles ehitanud nii, et kõik leiaksid endale huvitavaid esinejaid ja teemasid – nii algajad huvilised kui ka juba tegijad.

Käsitletakse NFT erinevaid kasutusvaldkondi nagu digitaalne kunst, kollektsioneerimine, sotsiaalsed token’id, rohepöörde plokiahela rakendused, Web3 tulevik, DAOd, naised Web3 maailmas, Web3 investeerimine jne. Lisaks on eraldi töötoad algajatele teemadel, mis peaksid juhatama inimest NFT ja Web3 maailma ning andma esimesed baasteadmised.

Hangi pilet SIIT!