Euroopa Liit arutab täna, kas lisada sanktsioonide nimekirja veel ka Venemaa Sberbanki juht German Gref ja alumiiniumivaldkonnas rikkuse teeninud oligarh Oleg Deripaska, kirjutab Financial Times.

Nimekirja kantakse veel ka Venemaa e-kaubandusplatvormi Ozon juht Aleksander Šulgin, president Vladimir Putini üks lähedasemaid ärimehi Boriss Rotenberg ning Venemaa suurimat kullakaevandust kontrolliv Said Kerimov. Samuti tabab Putini kahte tütart varade külmutamine ja reisikeeld, kui Euroopa Liidu suursaadikud selle heaks kiidavad.

Nimekiri ei ole lõplik ja võib enne jõustumist veel muutuda.

Milliseks kujuneb piirangute uus voor?

Teatavasti karmistab EL sanktsioone, võttes sihikule Venemaa kivisöe impordi ning laiendab piiranguid riigi pangandussektorile. Otsus tuleneb sellest, et Venemaa pani Butša linnas toime julma vereteo.

Viimane meetmete voor peaks hõlmama ka 10 miljardi euro väärtuses ekspordikeeldu valdkondades nagu kvantarvutid ja pooljuhid ning 5,5 miljardi euro väärtuses keelde toodetele nagu puit, tsement, mereannid ja liköör.

Eeldatavasti ei mõjuta EL praeguses sanktsioonide voorus Venemaa naftaeksporti, kuid ametnikud arutavad ka neid võimalusi, kuidas sellelegi tulevikus kriips peale tõmmata.