Räägime teie suurest võidust, märtsi lõpus saavutatud kokkuleppest valitsusega Aidu tuulepargi asjus. Viitasite juba siis, kui intervjuud kokku leppisime, et see kätkeb palju salajast. Miks see kõik peab nii salajane olema?

Tegemist on ühelt poolt kaitsevõime ja teisalt taastuvenergeetika küsimustega. Need kaks prioriteetset valdkonda on olnud laupkokkupõrkes. Praegust valitsust tuleb tunnustada selle eest, et nad leidsid võimalusi ja tahet jõuda sisulise lahenduseni. Seni ei ole teatud ametnikud või poliitilised jõud selleni jõuda tahtnud. Varem kaitseministeeriumi meelest olid head 30–40-meetrised tuulikud, aga tuuleenergia peab pürgima kõrgustesse. Nii et oli kaks varianti: kas teha Aidu tuulepargi arendamiseks uusi samme kaitsevõimes või see projekt hävitada. Eelmised tegijad valisid hävitamise, aga nad tegid valearvestuse. Nagu venelased Ukrainas.

Kumb osutus kokkuleppe saavutamiseks otsustavaks: kas soov lõpetada pikalt veninud vaidlus või muutunud julgeolekuolukord, milles energeetikal on väga oluline roll?

Kõige tugevam faktor oli valitsuse vahetus. Kui valitsus muutus, hakkasid asjad lahenema. Muidugi mõjutas ka muutunud julgeolekuolukord ja energiakriis. Nüüd näevad kõik, et energiajulgeolekusse on tarvis raha juurde panna. Osa lahendusi tulevad Aidus nii moodsad, et neid pole maailmas kunagi varem kasutatud, see lahendab kaitsearenguprobleeme terves Eestis.

Kuidas seletada seda, et teil tekkis eelmise valitsuse ajal erakordselt hea teineteisemõistmine EKRE-ga, rahandusminister Martin Helme ja tema nõunikega, aga kokkulepe sündis lõpuks Reformierakonna juhitava valitsusega?

Eelmisse valitsusse kuulus kolm erakonda.

Teie saite Martin Helmega päris lähedaseks.

Lähedaseks on palju öeldud. Aga me suhtlesime, jah.

See suhtlemine oli ikka nii tihe, et kui tee rahandusministeeriumisse viiks üle heinamaa, oleks teie sissetallatud rada hästi näha olnud.

(Naerab.) See on utreeritud.

Martin Helmega olen pikka aega hästi läbi saanud. Ta on inimene, kes kuulab ettevõtjat, ja mulle see meeldib. Mis siis, et vaated võivad meil erinevad olla. Kui poliitik kuulab ettevõtjat, saab ettevõtja oma sõnumeid edasi anda. Ega meie ju muud ei saagi kui selgitada ja lahendusi pakkuda. Helme kuulas meid ja rääkis teistele valitsuse liikmetele. Ta tegi väga head tööd.

Helme ajal hakkasidki ettevõtjad ministriga otsesuhteid looma, aga mitte kõik ettevõtjad ei pääsenud ministri jutule ning kaugeltki mitte kõik ei teinud nii tihedat koostööd ministri nõunike Kristel Menningu ja Kersti Krachtiga.

(Ägestub.) Kas kõigil neil ettevõtjatel oli käsil Baltimaade suurimate tuuleparkide rajamine, mille riik oli blokeerinud? See oli nii võimas pretsedent, et jõudis isegi USA-sse, rääkimata Euroopast. Kui riik tahab mingit ettevõtmist blokkida, siis ta saab alati seda teha. Helme nägi, et see küsimus vajab lahendamist, kuigi EKRE ei ole eriti rohemeelne olnud. Ta seisis inetu asja lõpetamise eest.

Kokkuleppe sündi takistas siis Keskerakond või Isamaa?

Isamaa. Ma ei taha enam seda vana pesu pesta. Aga nende südametunnistusele see jääb.

Kas me räägime erakonna juhist Helir-Valdor Seedrist? Või kaitseminister Jüri Luigest?

Ma ei hakkaks nimesid ütlema. See pole saladus, et kaitseministeerium oli Isamaa haldusalas. Tollal kohtusime ka peaministriga. Jüri Ratas püüdis samuti lahendust leida, aga vastuseis oli nii tugev, et konsensuse leidmine osutus võimatuks. Isamaal oli lausa mingi vaen või viha tuuleenergia vastu.

Oleme nendega mitu korda kohtunud. Mäletan, kuidas Juhan Parts istus laua otsas ja ütles: „Vaadake, kuidas nad valetavad! Tuuleenergial ei ole mingit perspektiivi. See on kaks ja pool korda kallim kui mis tahes teine energia tootmise viis!”

No Parts on ammu Eestist ära. Jüri Luik teid ei usaldanud?

Tema püsis kabinetivaikuses ja hoidis ennast sellest teemast eemale. Ametnikud ruulisid.

Te räägite Meelis Oidsalust (endine kaitseministeeriumi asekantsler)?

Jah.

Loe intervjuust pikemalt, mida ütleb Sõnajalg selle kohta, et nad Aidus enne lubade saamist juba tegutsesid ning kas tal ei olnud kiusatust toonase ministri nõuniku Kersti Krachtiga lähedasi suhteid luua, et soovitud tulemus saavutada.