Vastab Helena Ilves, nõustamisjurist: "Kui varasema süsteemi järgi oli vanematel kahe peale õigus saada lapsepuhkust olenevalt laste vanusest ja arvust kas kolm või kuus tööpäeva aastas, siis alates selle aasta 1. aprillist on uue süsteemi kohaselt õigus lapsepuhkusele mõlemal vanemal eraldi ja lapsepõhiselt. See tähendab, et nii emal kui isal on ühe lapse peale 10 lapsepuhkuse päeva (vanemate peale kokku 20 tööpäeva), kuni laps saab 14-aastaseks. Kui lapsi on kaks, siis on emal ja isal mõlema lapse peale 20 lapsepuhkuse päeva (vanemate peale kokku 40 tööpäeva) jne.

Mitme lapsega vanematel on oluline tähele panna, et kuigi lapsepuhkust saab võtta iga lapse eest eraldi, ei saa puhkust kasutada aastas rohkem kui 30 kalendripäeva (selline olukord saab tekkida juhul, kui peres on kolm või enam last). Lapsepuhkust saab kasutada selle kalendriaasta lõpuni, mil laps sai 14-aastaseks.

Alates 1. aprillist tuleb lapsepuhkust taotleda sotsiaalkindlustusameti iseteeninduses. Iseteeninduses peab töötaja oma puhkusepäevad ise planeerima ning süsteemi tuleb töötajal lisada ka tööandja e-posti aadress. Iga tööandja peaks töötajatele teada andma (näiteks töökorralduse või puhkuse kasutamise reeglites), mis e-posti aadress tuleb iseteenindusse kirja panna. Sotsiaalkindlustusamet saadab süsteemi märgitud tööandja e-posti aadressile teate töötaja puhkusesoovist. Tööandjal on õigus viie kalendripäeva jooksul lapsepuhkuse andmisest keelduda, teavitades sellest sotsiaalkindlustusametit. Kui tööandja viie päeva jooksul keeldumist märku ei anna, siis kinnitab amet töötaja lapsepuhkuse.

Kui soovite lapsepuhkust kasutada 1–15 kalendripäeva, sisestage see iseteenindusse 14 kalendripäeva enne puhkuse algust. Kui aga soovite kasutada lapsepuhkust järjestikku rohkem kui 15 kalendripäeva (ehk rohkem kui ühe lapse pealt), sisestage see iseteeninduskeskkonda vähemalt 30 kalendripäeva enne puhkust."