Tesla hoiatas, et tootmist segab jätkuvalt põhiliste komponentide raske kättesaadavus ning kõrgemad hinnad – probleemid, mis kimbutavad praegu kõiki autotootjaid, vahendab Bloomberg.

Muski sõnul suudetakse aasta teises pooles tootmist oluliselt suurendada ning teha aasta esimese poole madalam tootmine tasa. Märtsis oli mitmeid päevi suletud Shanghai tehas, mis nüüd uuesti tootmist alustab. Sel aastal loodab Tesla toota rohkem kui 1,5 miljonit autot. 2021. aastal toodeti 936 000 autot.

“Võimalik, et me suudame jänese kübarast välja tõmmata,” märkis Musk kolmapäeval peetud konverentsikõnes analüütikutega. “III ja IV kvartal tulevad oluliselt kõrgemad,” märkis ta.

Esimeses kvartalis teenis Tesla kasumit 3,22 dollarit aktsia kohta, millega ületati tugevalt analüütikute keskmist ootust 2,27 dollari peal. Kogukasumiks oli 3,3 miljardit dollarit. Kasumit aitas suurendada saastekvootide müük kokku 679 miljoni dollari eest, mis oli enam kui kahekordne tõus eelnenud kvartalist. Käive kerkis aastavõrdluses 81 protsenti 18,8 miljardi dollarini, ületades analüütikute ootust 17,9 miljardi peal.

Credit Suisse’i analüütiku Dan Levy sõnul aitasid kasumi kasvule kaasa kõrge marginaaliga autode suurem müük ning kulude kärped. Tema sõnul oli Tesla poolt teenitud kasumimarginaal positiivne üllatus, mis aitab kulusid kontrolli all hoida ja müüki kasvatada.

“Kulude kokkuhoid on kriitilise tähtsusega, sest me usume, et Tesla kasutab lõpuks kulude kokkuhoidu, et madalama hinnaga sõidukeid rahastada,” märkis Levy.

Kvartali lõpuks oli autotootjal ligi 18 miljardi dollari eest raha ja raha ekvivalente. Vähenenud on ka võlakoormus, mis langes märtsi lõpuks alla 100 miljoni dollari.

Tesla laieneb kolmel kontinendil. Uued tehased avati Austinis (USA) ning Berliinis, varasemast on tehased Californias ja Shanghais.

Suuri üllatusi konverentsikõne ajal ei olnud ning ühtlasi hoidusid analüütikud küsimustest Twitteri kohta ning kuidas kavatseb Musk finantseerida 43 miljardi dollari suurust Twitteri ostu.

Aastaks 2024 plaanib Tesla Muski sõnul ehitada ilma rooli ja pedaalideta robot-takso, mis toob tema sõnul ettevõttele massiivse kasvu.

Kui eilsel kauplemispäeval langes Tesla aktsia pea viis protsenti, siis järelkauplemisel kerkis aktsia tulemuste peale 5,57 protsenti.