Lühiajaliselt vajab Ukraina 3,8 kuni 4,6 miljardit eurot kuus, ütles Denõs Šmõhal neljapäeval Washingtonis toimuval rahvusvahelise valuutafondi ja maailmapanga kevadkoosolekul riigi toetamiseks korraldatud ministrite ümarlaual. Pikemas perspektiivis vajab riik taastamisstrateegiat, mis sarnaneb Euroopa Marshalli plaaniga pärast Teist maailmasõda.

Šhmõhal ütles, et Ukraina on koostanud majanduse taastamise kava, mis hõlmab ka Euroopa Liiduga ühinemist. Samuti kutsus ta riike üles aitama Ukrainat laskemoona ja relvadega varustamisel ning avaldama Venemaale suuremat survet uute sanktsioonidega. Šmõhal lisas, kuidas ta on saatnud Ukraina partnerriikidele kirjad, milles palub neil annetada üks kümnendik oma eriarveldusõigustest, et toetada Ukrainat rahaliselt.

"Me võitleme vapralt ja targalt, et kaitsta oma rahvast ja Euroopa vabadust sisuliselt," ütles Šmõhal. "Aga sõja võitmiseks vajame teie toetust,” lisas ta.

IMF eraldas eelmisel aastal oma 190 liikmesriigile rekordilised umbes 600 miljardi euro ulatuses reserve, mille puhul on liikmesriigil spetsiaalne õigus organisatsioonilt raha küsida, et tulla toime pandeemia tagajärgedega. Šmõhal, külastanud Washingtoni ja kohtunud USA valitsuse ja rahvusvaheliste finantsinstitutsioonide esindajatega, rääkis IMFi juhi Kristalina Georgieva ja maailmapanga presidendi David Malpassiga.

Washingtonis asuv fond ennustab, et Ukraina majandus kahaneb 2022. aastal 35%, mis on otsene sõja tagajärg.

Maailmapanga juht Malpass ütles kohtumisel, et "prioriteediks peaks olema Ukraina praeguste rahastamisvajaduste täitmine nii, et tulevane võlakoorem oleks riigil võimalikult väike, seega on toetused väga olulised".

Rahvusvahelise valuutafondi juht Georgieva kutsus samuti üles panema rõhku toetustele ja "väga soodsale rahastusele", paludes riikidel teha koostööd fondiga, et anda Ukrainale järgmise kolme kuu jooksul 13,9 miljardit eurot, et aidata kaasa elutähtsate riiklike teenuste jätkamisele.

Artikkel on refereeritud Bloombergist.

Jaga
Kommentaarid