Riik moodustab enam kui kolmandiku ülemaailmsest taimeõli ekspordist. Hiina ja India, kaks kõige suurema rahvaarvuga riiki, on suurimad ostjad.

Indoneesia eksportis 2021. aastal 26,87 miljonit tonni palmiõli, samas kui siseriiklikult tarbiti 15,28 miljonit tonni.

Indoneesia toiduõli tarnimist maailmale on võimatu asendada, ütles Rabobanki põllumajandustoorme turgude uuringute juht Carlos Mera. "See on kindlasti suur löök."

Indoneesia on suurim palmiõli tootja, mis on maailma enim tarbitud toiduõli. Ühendkuningriigis piiravad mõned supermarketid näiteks päevalille-, oliivi- ja rapsiseemnete ostmist.

Keerulised ilmastikuolud suurendavad maailma juhtivates toiduõlide tootjates kartust puuduse ees. Kuivus on vähendanud sojaoa saaki Lõuna-Ameerikas ja põud Kanadas kahandas rapsi tootmist.

Arengumaad sõltuvad palmiõli impordist, mis on odavam alternatiiv kallimale soja-, päevalille- ja rapsiõlile. Kõige drastilisemalt peaks Indoneesia otsuse mõju tundma saama India.

Kanada rapsi hind oli juba eelmisel aastal tõusnud kõigi aegade kõrgeima tasemeni. Palmiõli hind on Aasias viimase 12 kuu jooksul tõusnud umbes 50% ja rapsiseemnete hind Euroopas 55%.

“Vaatamata rekordhindadele on taimeõli nõudlus endiselt kõrge, sest taimeõlid on sellistes riikides nagu India, Pakistan ja Bangladesh toitumise oluline osa," ütles sõltumatu analüütik John Baize.

Praegu süvendab Indoneesia keeld muret toidukulude ja toidupuuduse pärast ning eeldatakse, et Ukraina sõja venimisel teevad sarnaseid samme ka teised riigid.

"Tõenäoliselt näeme veel mõnda," ütles Rabobanki Mera. "See süvendab muret."