Swedbanki Eesti üksus suurendas esimese kvartali jooksul tulusid 1% samal ajal kui kulud kerkisid 14%. Tänu väiksemale krediidikahjule kerkis puhaskasum võrreldes mulluse kvartaliga 7 miljonit eurot ehk 18%.

Swedbank AS-i eraklientide laenumahud kasvasid aastavõrdluses 5,1 protsenti ja äriklientide omad 7,9 protsenti. Hoiused kasvasid 7,5 protsenti. Esimeses kvartalis väljastati eraisikutele uusi laene kogusummas 244 miljonit eurot ja ettevõtetele 247 miljonit eurot.

Swedbank AS ei ole Venemaa majanduse arengutest enda sõnul märkimisväärselt mõjutatud. Ka kliendid on panga sõnul Venemaaga seotud üksnes mõõdukalt – seda eelkõige läbi osade toorainete impordi: raud, teras, puit, energiakandjad ja väetised. Hetkel korraldatakse tarneahelaid juba aktiivselt ümber ning ka see seotus on jõudsasti vähenemas. Samal ajal püsib ebakindlus, kuidas edasised arengud üldist majandusolukorda mõjutavad.

Laenude kogusumma suurenes 1% 9,17 miljardi euroni, samas hoiused vähenesid 4% 11,6 miljardi euroni.

Swedbank AS-i 2022. aasta esimese kolme kuu kasum oli 44,9 miljonit eurot. Võrreldes 2021. aasta esimese kolme kuuga oli kasum 7 miljoni euro võrra suurem, mis on tingitud peamiselt väiksematest eeldatavatest krediidikahjudest.

„Lisaks geopoliitilistele pingetele, seisavad Eestil väljakutsetena ees erakordselt kõrge inflatsioonikeskkond ning raskused mitmes majandussektoris. Iga kriis on kellegi jaoks ühtlasi ka uus võimalus uueks tulevikuks – Swedbank jätkab turu suurima pangana finantseerimislahenduste pakkumist oma klientidele ning teeb tööd klientidega ühiste lahenduste leidmiseks tekkinud raskuste ületamiseks,“ ütles Swedbank AS-i juht Olavi Lepp.

Tulud suurenesid Swedbanki Eesti üksusel 1% , seda peamiselt tänu suurematele intressituludele.

Sõjast tingitud ebakindlus mõjutas teatud määral klientide laenuotsuseid ja hoiuseid. Sõja alguses lükkasid mõned laenutaotlejad enda ostuotsuse edasi. Märtsi jooksul olukord stabiliseerus ja taotlusi esitati tavapärases mahus.

Puhas intressitulu kasvas pangal 5 protsenti, mida toetasid suuremad laenumahud ja Swedbanki TLTRO III programmi (Euroopa Keskpanga sihtotstarbeliste pikemaajaliste refinantseerimisoperatsioonide kolmas seeria) kriteeriumite täitmisest tulenenud positiivne mõju.

Pensioni II samba väiksem portfell ja väiksem tulu maksetest vähendas puhast teenustasutulu 2 protsenti. Suurem aktiivsus kaartides tasandas negatiivset mõju.

Kulud kasvasid

Kulud kasvasid 14 protsenti. Kulude tõusu peamisteks põhjusteks olid suuremad personalikulud, rahapesuvastase võitluse, riskide ja vastavuskontrolli kulude ning teiste Swedbank grupist sisse ostetavate teenuste kulude kasv. Samuti kasvasid digilahendustega seotud kulud ja investeeringud.

Eeldatavad krediidikahjud 2022. aasta esimeses kvartalis vähenesid 1,3 miljonit eurot; 2021. aasta samal ajal eeldatavad krediidikahjud suurenesid 10,3 miljonit eurot.

2022. aasta esimese kolme kuuga maksis Swedbank AS koos tütarettevõtete ja Eestis tegutsevate grupi ettevõtetega 11,8 miljonit eurot tööjõumakse, olles sellega üks Eesti suuremaid tööjõumaksude maksjaid.

Uuendused digikanalites

Esimeses kvartalis käivitas pank alaealistele konto avamise võimaluse digikanalis. Nüüd saavad lapsevanemad ja seaduslikud esindajad avada alla 18-aastastele noortele konto Swedbankis interneti teel, mis tähendab, et konto avamiseks ei ole vaja enam pangaesindusse tulla. Täisealistele oli see võimalus juba varasemast olemas.

Uuendusena lisati oma mobiilirakendusse pangakaardi PIN-koodi vaatamise võimaluse. Enda PIN-koodi saavad mobiilirakendusest vaadata nii era- kui ka ärikliendid. Praegu on võimalik kaardi PIN-koodi näha vaid Swedbanki äpis, kuid tulevikus on plaanis pakkuda seda võimalust ka internetipangas.

Ärikliendid näevad nüüd mobiiliäpis personaalseid pakkumisi. Varasemalt oli see funktsioon saadaval ainult eraklientidele. Pakkumised ja sõnumid täienevad aja jooksul, et täiustada personaliseeritud kogemust Swedbanki pangateenuste kasutamisel.

Venemaa algatatud sõda Ukrainas tõi kaasa Venemaa ja Valgevene suhtes suure arvu sanktsioone, mis muuhulgas tähendas nende riikidega pangatehingute piiramist. Samuti peatus Venemaa riigi ja riigiettevõtete rahastamine ja kapitali liikumine Euroopa Liidu ning Venemaa vahel (sh börsinoteeringud). Kahe Venemaaga seotud fondide osakutega kauplemine suleti ajutiselt.

Swedbank toetab Ukraina sõjas kannatada saanud inimesi. Selleks otstarbeks kehtestati erihinnakiri ja võimaldatakse makseid Ukrainasse teenustasudeta. Eestisse saabuvate Ukraina sõjapõgenike abistamiseks on Ukraina kodanikust eraklientidele ja Ukrainas registreeritud äriklientidele konto avamine tasuta. Esimese kvartali jooksul avati Ukraina sõjapõgenikele 1361 kontot. Samuti on tasuta PIN-kalkulaatori väljastamine ja deebetkaardi kuuhooldustasu üheks aastaks.

Pank annetas 50 000 eurot Eesti Punasele Ristile ja 50 000 eurot Eesti Pagulasabile, kes pakuvad ukrainlastele vajalikku humanitaarabi. Swedbank Eesti jälgib heategevusorganisatsioonide vajadust lisaabi järele ja on enda sõnul valmis toetamiseks ka edaspidi.

Märtsis avalikustati 2021. aasta rahvusvahelise jätkusuutlike brändide indeksi tulemused. Uuring viidi Eestis läbi teist aastat ja taaskord hindasid tarbijad jätkusuutlikuima pangana Swedbanki.

Esimese kvartali toetustegevuste raames avasime meie annetuskeskkonnas „Ma armastan aidata“ erilehe Ukraina toetuseks loodud annetusprojektidele. Kolmandat aastat osalesime Heateo Haridusfondi ja Tallinna Haridusameti käivitatud haridusjuhtide praktikaprogrammis. Märtsis tähistasime rahatarkuse kuud.

Traditsiooniliselt on Swedbanki töötajad käinud märtsis koolides rahatarkuse tunde andmas. Seekord jõudsid swedpankurid anda üle 40 tunni koolides üle Eesti – Haapsalust Narvani. Võrreldes varasemate aastatega, on kasvanud koolide huvi just investeerimisega alustamise teema vastu. Alustavatele ettevõtetele on abiks Swedbanki, TalTechi ja Tehnopoli asutatud Prototroni rahastusprogramm.

Pank toetas Eesti iduettevõtete kogukonna tunnustusüritust Estonian Startup Awards. Lisaks oldi Tööandjate Keskliidu konverentsi Tuulelohe Lend peatoetajaks, mis keskendus rohepöörde elluviimisele.