Šiaulių Bankas Group teenis 11,5 miljonit eurot auditeerimata puhaskasumit esimeses kvartalis, mida on 7% vähem kui aasta tagasi, mil kasum oli 12,4 miljonit eurot. Ettevõtte krediidieelne kahjum oli 17,13 miljonit eurot, aasta varem oli 15,62 miljonit. Samuti tõusis aasta varasemaga võrreldes palgakulu 6,81 miljonilt eurolt 7,5 miljoni euroni.

Kulumieelne ärikasum oli 17,1 miljonit eurot, mida on 10% rohkem kui eelmisel aastal samal perioodil. Viimaste aastate laenumahtude tugev kasv ja klienditegevuse pidev suurenemine aitasid netointressitulu kasvada 19% võrra 22 miljoni euroni ja netotulu teenustasudest ja komisjonitasudest tõusis 9% võrra 4,5 miljoni euroni.

Kontserni kulude ja tulude suhe suurenes aasta jooksul ja oli aasta lõpus 45,4%. Möödunud aastal samal ajal oli see 42,4%. Esimeses kvartalis oli omakapitali tootlus 11,5%, mida on vähem kui möödunud aastal samal ajal, mil see oli 14,2%.

"Tundub, et esilekerkivad väljakutsed muutuvad uueks reaalsuseks - niipea, kui me harjume pandeemiaga, peame reageerima Ukraina sõjale, tagama suurenenud rahvusvaheliste sanktsioonide täitmise, unustamata samas kontserni peamist eesmärki - pakkuda oma klientidele kvaliteetseid teenuseid. On rõõmustav, et klientide rahastamise maht kasvab, eluasemelaenulepingute arv on saavutamas uusi rekordeid ja renoveerimise valdkonnas oleme uhked, et oleme loonud ainulaadse rahastamisvahendi - 275 miljoni euro suuruse mitme korteriga hoonete moderniseerimisfondi, mida on kavas kasutada kuni 600 vana hoone renoveerimiseks, parandades sellega 16 000 majapidamise elamistingimusi," ütles Šiaulių Bankase tegevjuht Vytautas Sinius.

Ärikliendid

"Kuigi aasta algust iseloomustas ebastabiilsus ja suur volatiilsus, olid laenumahud positiivsed, laenuportfelli väärtus kasvas esimeses kvartalis 5% ja aasta jooksul 22%, ulatudes üle 2,21 miljardi euro. Uusi krediidilepinguid sõlmiti 309 miljoni euro väärtuses, mis on 24% rohkem kui 2021. aasta esimeses kvartalis," täheldati börsiteates.

Äriklientide portfell kasvas esimeses kvartalis pangal 4% ja uute laenude summa oli 16% suurem kui eelmise aasta esimeses kvartalis, ulatudes 172 miljoni euroni. Uusi krediidilepinguid sõlmiti 309 miljoni euro väärtuses, mida on 24% rohkem kui 2021. aasta esimeses kvartalis.

Sõja mõju

Šiaulių Bankas informeeris investoreid, et nad ei tegutse Venemaal, Valgevenes ega Ukrainas ning oma nendes riikides olulisi otseseid riskipositsioone. Teiseks riskiks loeti Leedus tegutsevate klientide otsese maksejõuetuse riski geopoliitilise olukorra tõttu, kuid see on panga hinnangul madal. "Meie suurimad kliendid on ohust teadlikud. Ukraina ja Venemaaga ärisuhetest sõltuvate klientide arv on väike ning kliendid, kellel on ärisuhted eespool nimetatud riikidega, vähendavad oma sissetulekute sõltuvust sealsest äritegevusest."