Alates tänasest muutuvad Swedbanki II samba pensionifondid K30, K60 ja K100 elutsüklifondideks. Elutsüklifondides muutub aktsiate osakaal ja sellega seotud riskitase ajas automaatselt, nii kaob vajadus fondi vahetada ning oht, et ollakse vanusele mittesobivas fondis.

„Muudatuse eesmärgiks on aidata kaasa, et inimesed koguksid terve kogumisperioodi jooksul neile sobivas fondis. Vaatamata soovitustele koguda vanusele sobivas fondis, on siiski arvestatav kogus inimesi kas liiga konservatiivses või riskantses fondis, mis mõlemad kätkevad endas koguja jaoks arvestavat riski. Aastaid konservatiivses fondis koguv noor jääb nii ilma aktsiaturgudelt saadavalt kasvult ning riskantses fondis koguv pensionieelik või -ealine riskib kogutud pensionivara võimaliku vähenemisega ajal, kus võib olla vajadus kogutut kasutama hakata,“ ütles Swedbank Investeerimisfondid AS juht Age Petter.

Praegustes K30, K60 ja K100 fondides on kindel määratud aktsiate osakaal, vastavalt siis maksimaalselt 30%, 60% ja 100%. Uutes elutsüklifondides on arvestatud konkreetsel kümnendil sündinud inimeste II samba investeerimisperioodiga. Alguses on aktsiarisk maksimaalne ning see hakkab ajas vähenema, vastavalt lähenevale pensionieale.

Kellele mis fond mõeldud on:

  • K100 fond muutub elutsüklifondiks Swedbanki pensionifond 1980-89 sündinutele.

  • K60 fond muutub elutsüklifondiks Swedbanki pensionifond 1970-79 sündinutele.

  • K30 fond muutub elutsüklifondiks Swedbanki pensionifond 1960-69 sündinutele.

Fondid K30, K60 ja K100 kujundatakse ümber elutsüklifondideks 2022. aasta jooksul, mitme kuu vältel vastavalt portfellijuhi nägemusele, vältimaks fondides ühekordset olulist riskitaseme muutmist.