Esialgu oli maksekuupäevaks märgitud 4. aprill ja makse suuruseks 650 miljonit dollarit. Kuna Ühendriigid blokeerisid Venemaa võimaluse maksta võlgu välisvaluuta fondidest, siis eeldati, et makset ei laekugi. Esialgu lubas Venemaa maksta rublades, kuid nende plaan muutus eelmisel nädalal, kirjutas BBC.

Kui Moskva oleks ülekande teinud rublades, oleks USA seda pidanud maksmata jätmiseks, mis oleks kaasa toonud Venemaa pankroti. Kuid 29. aprillil teatas Moskva, et muudab maksevahendeid ja maksab enda dollarireservide eest, mida ei hoitud läänes ja mis seega on jäänud sanktsioonidest puutumata.

"Venemaa oli sunnitud valima, kas tühjendada oma allesjäänud väärtuslikud dollarireservid või saada uusi tulusid või jätta maksejõuetus," ütles USA ametnik. Väljamaksed on jõudnud mõnede investorite kontodele, kinnitasid Reutersi allikad.

Samas ei pruugi Venemaa pankrott enam kaugel olla. Riigil on veel umbes 40 miljardi dollari ulatuses rahvusvahelisi võlakirju tasumata. See oleks olnud esimene kord, kui Venemaa ei oleks suutnud oma riigivõlga maksta alates 1998. aastast, vahendab BBC.

Jaga
Kommentaarid