"Kevad kehtestab end Eestis jõuliselt, samasuguse kevadise hooga peaksime juba valmistuma sügiseks, sest elu Eestis kujundab järjest enam energiakriis ja sellega kaasnev hinnasurve, mis jõuab kõigisse Eesti paikadesse," ütles president Karis kohtumisel Aasa ja Elroni juhatuse esimehe Lauri Betlemiga.

Kohtumisel puudutati energiaturul toimuvaid pöördelisi muutusi olukorras, kus vene gaasist loobudes tuleb otsida kiireid lahendusi. Üks neist on vedelgaasi impordivõimekuse kiire kasvatamine. "Paldiski ujuvterminali rajamisel peaks kõik osapooled ühtviisi pingutama, et novembriks terminal tõepoolest oleks tegutsemisvõimeline. Alexela kontsern on eraettevõtjana teinud juba eeltööd, riigiettevõte Elering rajaks ühenduse gaasivõrguga, lisaks tuleb rentida laev. Oleme teistes valdkondades näinud riigi- ja eraettevõtete tõhusat koostööd. Seda võiks rakendada ka gaasiterminali juures," sõnas Karis. Ta selgitas, et gaasi nappusel tuleb riigis selle tarbimist piirata, kuid igal juhul lähtutakse põhimõttest, et kodumajapidamiste tarbimist piiratakse kõige viimasena.

President Karis külastas Järvamaal Oisus tegutsevat rohegaasijaama, kus põllumajandusliku tootmisega kaasnevat läga ning tootmisest ja kodumajapidamistest pärinevaid biojäätmeid kasutatakse metaani tootmiseks. "Praegu moodustab kodumaine gaas 5 protsenti Eesti gaasivajadusest, kui jaamade arvu suurendada, võiks biogaas moodustada neljandiku-viiendiku Eesti gaasivajadusest, mis annaks ka lisaväärtust põllumajandusele," märkis president.