Mark Rohtaru, TalTechi toidutehnoloogia ja -arenduse magistriõppe vilistlane

Eriala valik võib olla üks üüratult keeruline tegevus, sest korraga käivad peast läbi mõtted, kuidas tulevikus raha teenida, mida ma oskan, mida ma viitsin õppida ja mida mu vanemad tahavad, et ma õpiksin. Oluline on keskenduda sellele, milles peitub sinu unikaalsus ja kas see eriala kõnetab seda. Eriala valikul tasuks lähemalt tutvuda sellega, mida see endast täpsemalt kujutab, kas see on relevantne ja kas sa näed ennast sellel alal tegutsemas ka kümne aasta pärast.

Jennifer Buht, TalTechi ärinduse vilistlane

Jennifer Buht

Sisetunne on vast see kõige õigem. Võimalik on ka vaadata erinevaid erialasid, teha nimekirju ning läbi kriipsutada neid, mis kindlasti ei sobi. Siiski ma usun, et eriala tuleb ise mõttesse – et see on see kõige õigem. Nii juhtus näiteks minuga. Gümnaasiumi ja ülikooli vahel võib ka võtta vaheaasta ning selle käigus võib selguda, mis õpilast köidab, kui ta kohe gümnaasiumi lõpus seda 100% veel ei tea. Siinkohal väike soovitus kindlasti ette mõelda, mida vaheaastaga pihta hakkad, sest enda ajakasutus on väga oluline.

Markus Kärp, TalTechi keskkonna-, energia- ja keemiatehnoloogiate kolmanda aasta tudeng

Markus Kärp

Eriala valides tuleks õpilasel eelkõige teha endale selgeks, kas tal on juba mõni oskus või huvi, millega tegelemine pikas perspektiivis pakub talle rahulolu. Näiteks kui koolis on reaalained või loodusõpetus hingelähedased, siis võib otsida vastavalt inseneri-/loodusteaduste või koguni infotehnoloogia valdkonnast. Samuti tasub lugeda ülikooli veebilehel olevate erialade kirjeldust.

Kristjan Kõiv, TalTechi informaatika vilistlane

Kristjan Kõiv

Vali eriala selle järgi mida sa tulevikus tegema tahad hakata, kuid ma ei mõtle selle all et “järgi enda kirge” vms. Pigem soovitan vaadata, et valitud erialaga oleks mingil määral isiklikku sobivust ning seejärel kõikide nö "minimaalselt sobivate" hulgast valida selline, millele on kõige rohkem nõudlust. See lubab hiljem töökoha valimisel suurema tõenäosusega leida mugavas asukohas ning hea kollektiiviga töökoha. Väga kasulik lehekülg on ka 80000hours.org.

Vastuvõtt TalTechi on juba avatud! Avaldusi saab esitada 4. juuli 2023 keskpäevani. Vaata lähemalt: taltech.ee/sisseastujale

Jaga
Kommentaarid