"Ma väga tahan, et inimesed ka ise mõtleksid selle peale, kuidas oma kulusid vähendada. Kõige odavam elekter on säästetud elekter," selgitas Kallas. Ta viitas majade soojustamisele ja seadmete vahetamisele. "Kõik sellised sammud, mis peaks läbi mõtlema," märkis ta.

Meenutuseks - tänavu jaanuarist märtsini said kodutarbijad elektri- ja gaasiarvete hinnapiiri toetust, ettevõtetele hüvitati täies mahus gaasitarbimise võrgutasu.

Kallas: roosilisi uudiseid pole

Peaminister andis nädala hakul majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumile suunise koostada seoses hinnatõusuga 16. juuniks stsenaariumite analüüs ja plaan. Kallas kohtus eelmisel reedel Eesti turul tegutsevate elektrienergia- ja gaasimüüjatega. "Roosilisi uudiseid pole," sõnas Kallas nüüd ja selgitas, et fikseeritud pakettide hindu hetkeseisuga allapoole ettevõtjad ei too. Täiendavat ebakindlust hindade osas tõi Ukraina sõda.

Riiklikult on plaanis ka teavituskampaania, et inimestel aidata järgnevaks kütteperioodiks valmistuda.

Äsja riigikogus vastu võetud lisaeelarves oli kulureana kirjas seegi, et pensionärid ja lastega pered saavad 50 eurot toetust (50 eurot iga peres kasvava lapse kohta - toim). On "raha peo peale" lahendusi veel oodata? Kallas nentis, et säärane lähenemine pole jätkusuutlik ja peaks tegutsema vajadusepõhisemalt, samas nõnda, et sellega ei kaasneks liigselt bürokraatiat.

Pikemalt juba videointervjuus.