Kümnendat korda toimunud Latitude59 raames pani seni suurima investeeringu välja Eesti Äriinglite Võrgustik EstBAN, lisaks anti välja hulk väiksemaid auhindu erinevatelt Latitude59 partneritelt.

Sel aastal “Purpose and Inclusion” teemast kantud Eesti rahvusvaheliseimat startup- ja tehnoloogiakonverentsi külastas enam kui 2700 inimest. Traditsiooniliselt Latitude59 raames toimuval startup-konkurssile esitas avalduse üle 230 iduettevõtte. Konkursile olid oodatud varases staadiumis tehnoloogia ettevõtted, kellel on juba toimiv meeskond, ärimudel ja valmisolek uue toote või teenusega turule tulla.

EstBAN juhatuse liikme ja investeeringu juhtivestor Mait Sooaru sõnul oli ettevõtete tase sel aastal erakordselt kõrge. “Kolmel parimal ettevõttel on juba tänaseks ette näidata korralik igakuine käive, ettevõtted plaanivad minna vallutama USA turgu ja üleüldiselt oli meil tegemist on väga rahvusvahelise ja ambitsioonika seltskonnaga,” ilmestab Sooaru.

Esiviisikusse jõudnute hulgas ei olnud sel aastal ühtki nii öelda klassikalist asutajat. “Sel korral oli meil 30aastase valge Eesti mehe asemel rõõm tunnistada ühe eestlanna, ukrainlanna, Valgevene tiimi ja lätlaste paremust,” tunnustas Latitude59 tegevjuht Liisi Org.

Mõlemal konkursi võitnud ettevõttel on juba väga lai kliendibaas. Valgevene asutajate loodud Vocal Image on rakendus kõnetreeningu ja hääleteraapia jaoks. Lahendusel on üle maailma juba üle 100 000 igakuise aktiivse kasutaja. “Tegin nende rakenduses läbi üheminutilise koolituse ja sain väga kiiresti aru, kuidas ma räägin ning mida peaksin muutma, väga praktiline!” sõnas Sooaru.

Ukrainlaste Enderturing on tööriist kõnekeskustele häälkõnede reaalajas transkribeerimiseks, analüüsimiseks ja hindamiseks. “See aitab kõnekeskuste tõhusust märkimisväärselt tõsta. Ender Turing lahendus on kasutusel juba Saksamaal, Poolas, Eestis, Lätis, Leedus ja Ukrainas,” tunnustab Sooaru.

Konkursi võitja saadetakse esindama Balti riike Soome tehnoloogia- ja start-up-konverentsil Slush.

Seekordne startup-konverents Latitude59 oli järjekorras kümnes. Juubelisündmust külastas rekordiline, üle 2700 inimese, kellest paarsada osales ülekande vahendusel. Esindatud oli 800 iduettevõtet, umbes 400 investorit. 166st esinejast 84 olid väljaspoolt Eestit, esinejates 46% olid naised. Eesti kõige rahvusvahelisemat valdkonna sündmust väisas muuhulgas üle üle 50 ajakirjaniku.