Gaasi saab Soome tänasest vaid Baltikumist Balticconnectori torujuhtme kaudu. Gasgridi juht Olli Sipilä ütles, et üleminek on toimunud ilma probleemideta.

„Soome süsteem on igati balansis. Muidugi alati võib midagi juhtuda – tehnilised rikked võivad süsteemis ikka ette tulla. Tegemist on tavapärase tegevusega, mida üritame nii palju kui võimalik kontrollida.”

Venelaste Gazprom Export andis reedel Gasumile teada, et gaasitarned katkestatakse. Kolmapäeval teatas võimalusest Gasum ise, sest nad olid keeldunud maksmast gaasi eest rublades.

Energiatööstuse esindaja Jukka Leskelä ütles, et Venemaa gaasiimport ei olnud Soome energiasüsteemi jaoks oluline. On mõned ettevõtted, kellel võib ette tulla raskusi, kuid seda mitte lähikuudel. Seni on 90% maagaasist, mida Soome on importinud, tulnud Venemaalt. Samas selle osakaal kogu tööstustes kasutatavast energiast on olnud kuus protsenti.

Reedel toimus oluline areng, kui Gasgrid sõlmis 10 aasta pikkuse rendilepingu ameeriklaste Excelerate Energy-ga, millega saadakse endale järgmisel talvel LNG ujuvterminal nimega Exemplar. See laev võimaldab katta Soome gaasivajadusi. Samal ajal teevad nad koostööd ka Eestiga, et LNG-d koos osta.