Iduettevõtte asutaja saab valida ainult kolm viiest: sõpruste hoidmine, tugeva ettevõtte ehitamine, perega aja veetmine, vormis püsimine ja magamine. Nii kirjutas 2011. aastal USA ärinaine Randi Zuckerberg.

Maruste sõnul on ta saanud siiski valida kõik viis.

„Ma ei ole paks, aga ma pole ka vormis. Meil on ettevõte, aga see pole ükssarvik. Mul on kolm last, mitte neli. Ma magan, aga ma läksin eile magama kell 4 öösel. Ja enamik minu sõpru on inimesed, kellega ma koos töötan, aga ma saan neid sellegipoolest sõpradeks nimetada. Seega olen ma suutnud kõik viis läbi käia, aga seadnud eesmärgid natuke madalamale kui täielik maksimum,” märkis Maruste naljatledes.

Tema eesmärgiks on olnud kõigi nende vahel balansi leidmine, ütles ta. "Kes mind paremini tunneb, siis ta teab, et ma olen kohutav otsuste tegija, sest ma tahan alati kõike saada."

„Kui on üks asi, mis inimesed võiksid siit kaasa võtta on see, et ma ei usu, et on olemas eraldi töö- ja pereelu ning nende vahel piir. Need on põimunud, mõjutavad teineteist ja kokku on meil üks elu.” Pere annab Maruste sõnul sisendit ka äris ning naine on kaasatud nii äriotsustesse kui Comodule’i toodete nimetamisesse.

Inimesed ei mõtle Maruste sõnul, mida elus teha tahetakse. Küll aga seatakse eesmärke, mida tööl või jõusaalis saavutada. „Kui küsida inimestelt, kus nad 10 aasta pärast enda pereelus olla tahavad, siis enamikel inimestel ei ole vastust.”

Maruste soovitab vaadata elu tervikuna. „Mitte ainult, kus ma tahan olla enda ettevõtte või tervisega, vaid kus ma tahan olla inimesena koos perega. Kui sellele ei mõtle ja ei visualiseeri, siis suure tõenäosusega seda ka ei saavuta.”

Tavapäraselt esmaspäeval ärkab Tartus elav Maruste hommikul kell 8:10, et laps kella üheksaks lasteaeda viia. Hommikusöögi tegemiseks on ta enda sõnul liiga laisk, seega sööb tavaliselt näiteks kohukest, banaani või muud sellelaadset. Peale seda sõidab rongiga Tallinnasse, kus on ühe või kaks ööd. Neljapäeval ja reedel on tavaliselt tema kord Tartus lapsi valvata. „Seega kui tahta mind neljapäeval või reedel kuskile kutsuda, siis te ei saa,” märkis ta.

Kuigi pere on Marustet enda sõnul inimesena kasvatanud, siis ettevõtjana ta endas suurt muutust ei näe. „Lahe on see, et meil on kolm kaasasutajat ja kõigil on lapsed,” märkis ta.

„Ma ei mõista inimeste mõtteviisi, kes ütlevad, et nad asutavad ettevõtte, ehitavad seda kümme aastat, teevad exiti ja peale seda veedavad kümme aastat perega aega. Minu arust on see täiesti tasakaalust väljas ning nii võib ettevõtet ehitades viis korda läbi põleda ning veel viis korda ainult perega aega veetes. See on väga raske ning seda teavad ma usun kõik lapsevanemad.”

Aga mis saab siis, kui 7 aastat hiljem läheks su startup pankrotti ja sa mõistad, et su elus polegi mitte midagi muud?

Delfi Ärileht oli 19-20. mail toimuva rahvusvaheline idufirmade ja tehnoloogiakonverentsi Latitude59 meediapartner.