Šveitsi suusakuurordis toimuv üritus toimub tänavu varasemast väiksema arvu poliitikute ja Wall Streeti tähtsate ninade osavõtul, kuid rääkida on palju, eriti arvestades sõjategevust Ukrainas. Kuid suuri probleeme on maailmas veel palju – neist olulisemad hullumeelne inflatsioon, suur toidupuuduse risk ning kliimamuutused.

Esimese päeva peasündmuseks oli Volodõmõr Zelenskõi virtuaalne esinemine, kuid enim kõneainet on pakkunud kaks väljaütlemist.

Saksamaa hoiatas toidukatastroofi eest

Esimese päeva ühe teravama sõnavõtu tegi Saksamaa majandusminister Robert Habeck, kes kutsus kohale tulnuid üles tegelema koos peagi saabuva toidukatastroofiga ning tuli taas välja mõttearendusega, et Venemaa president Vladimir Putin tegeleb näljahäda relvana kasutamisega.

„Me ei tohi end lasta petta sellest mõttest, et Putini brutaalsustel on piirid,” ütles Habeck Saksamaa raadiojaamale antud intervjuus. „Meie ülesanne siin Davosis on märgata, et nälga kasutatakse täna relvana,” lisas ta. „Seetõttu on hea, et üritus toimub taas näost-näkku ja nii paljud inimesed on kohapeal.”

WHO hoiatas samuti

Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) esindaja ütles, et 94 riigil on tõsine oht sattuda suuremasse näljahätta ning et hindade tõus ähvardab maailma tõsiselt raputada.

„See elukalliduse kriis võib viia nelja või viie aastakümne tõsisemate sotsiaalsete ja majanduslike väljakutseteni,” teatas David Nabarro. Energia puudus viib üles tootmiskulud ning väetisepuudus mõjutab potentsiaalselt 1,7 miljardit inimest, lisas ta.

Jaga
Kommentaarid