“Selleks, et tõsta mediaanpensioni ja mediaanpalga suhet, peaksid vähemalt pooled tööealised inimesed ja ideaaljuhul enamik neist pensioniks täiendavalt juurde koguma,” seisis toona väljatöötamiskavatsuses.

Kui varasemalt polnud teada, millal muudatus sisse viiakse, siisnüüd teatas Rahandusministeerium oma Facebooki lehel, et valiku saab teha 2024. aastal ja uut maksemäära kasutada 2025. aastast. Vaikimisi on isiku maksemäär 2%, selle tõstmiseks peab tegema avalduse. Määra saab muuta kord aastas ja see hakkab kehtima alati 1. jaanuarist. Uut avaldust saab esitada nagu teisi II samba avaldusi, kas kontohaldurile või otse pensioniregistri pidajale ning see jääb kehtima tähtajatult kuni ei ole esitatud uut avaldus uue maksemääraga.

Keskmiselt brutopalgalt (1 756 eurot detsember 2021) makstav kogumispensioni 2% makse on umbes 35 eurot kuus ning väljatöötamiskavatsuses esitatud kõrgemad makse määrad 4% ja 6% annavad keskmiselt makseks vastavalt 70 ja 105 eurot kuus. Senine 2% sissemakse brutopalgast ei taga Rahandusministeeriumi ja Sotsiaalministeeriumi analüüsi kohaselt keskmiseks pensioniks 60% mediaannetopalgast.