Lätlaste Dāvis Ziediņši ja Edgars Vecozoliņši loodud ettevõte Colizeum arendab platvormi, mis hakkab mobiilimängude arendajatele pakkuma erinevaid tööriistu, et kohandada mängud tulevaste videomängude põhimõtetega, võttes kasutusele tokeniseeritud mängurežiimid, NFT integreerimise ja muud rahateenimise võimalused. Platvorm tagab, et iga mänguarendaja suudab ka plokiahelatest teadmisi omamata integreerida oma mängudesse vastavad mehhanismid, muutes mängud nii plokiahela mängudeks. Colizeum avab mänguarendajatele võimaluse siseneda arenevatele turgudele ja mõjutada otseselt oma mängude kasumlikkust.

„Videomängutööstus seisab silmitsi tohutute muutustega – kui seni maksid kasutajad mängimisvõimaluse eest ise, siis plokiahelapõhised lahendused võimaldavad juba praegu teenida inimestel videomängudega arvestatavat raha – nii veebis mänge mängides kui ka mängu käigus omandatud vara müües. Meie eesmärgiks on luua tööriistade komplekt, mis pakub igale traditsiooniliste mängude arendajale tokeniseeritud mängurežiimide ja play-to-earn ehk P2E-majanduse integreerimist,” kirjeldas Colizeumi tööpõhimõtet Dāvis Ziediņš.

Läti arendajad on varem silma paistnud mobiilimängu arendamisega koostöös kuulsa vabavõitleja Conor McGregoriga ning Colizeumil on õnnestunud investeeringuteks kaasata maailma tuntuimatest krüptoraha investeerimisfondidest enam kui 8 miljonit USA dollarit. Muuhulgas on üheks investoriks populaarse „Defense of Ancients” ja DotA mängijaid maailmas – Sheng Wu.

Colizeumi NFT kunstiliste kontseptsioonide väljatöötamises on osalenud Netflixi show „Love Death & Robots” (12 Emmy auhinda) loomisega seotud Marcin Rubinkowski. Ta on välja töötanud kunstilise kontseptsiooni ka Lil Nas X-i videole „Montero” ja Coldplay videole „Higher Power”.

„Oleme veendunud, et nii suur investorite kogukond aitab tõsta projekti ambitsioonid uuele, palju kõrgemale tasemele,” ütles Ziediņš. „Plokiahelapõhised videomängud on oma arengu algfaasis, kuid võib julgelt ennustada, et sellest saab üks tulevase meelelahutustööstuse alustalasid – Aasias teenivad inimesed juba praegu videomängude mängimisega märkimisväärset tulu," lisas ta.

Mai algul toimus tsentraliseeritud börsil gate.io ning detsentraliseeritud turgudel UniSwap ja PancakeSwap Colizeumi digitaalse tokeni ($ ZEUM) genereerimise üritus. Juuni lõpus ilmub Colizeumi tarkvaraarenduskomplekt (software development kit) ning lähikuudel avatakse Colizeumi turg ja avaldatakse mitmed Colizeumi SDK-ga integreeritud mängud, üks esimesi mänge – Dystopia: Battle Arena – on valminud koostöös Conor McGregoriga.