Inglismaa jalgpalliklubi Chelsea endine omanik ja Vene päritolu suurärimees esitas teisipäeval kohtuasja sanktsioonide alla sattumise eest ELi Üldkohtule.

Venemaa, Iisraeli ja Portugali kodakondsustega Abramovitšile kehtestas Euroopa Liidu Nõukogu sanktsioonid Venemaa presidendi Vladimir Putini lähiringi nõrgestamiseks. Ta oli üks esimeste Vene rikaste hulgas, kelle suhtes kehtestati märtsis reisikeeld ja külmutati varad. Toona kinnitas Nõukogu, et tal on priviligeeritud juurdepääs Venemaa presidendile, lisaks on tal Putiniga head ja lähedased suhted. Abramovitš ise on seda jõuliselt eitanud.

Ühendkuningriigi valitsus sundis oligarhil müüma tippjalgpalliklubi Chelsea kohe pärast sanktsioonide alla sattumist. Klubi sai hiljuti müüdud 2,5 miljardi naela (3,2 miljardi dollari) eest konsortsiumile, mida juhib USA pesapallimeeskonna Los Angeles Dodgers omanik Todd Boehly. Chealsi müüdi muideks maha ajalooliselt rekordilise summa eest. Viimased 19 aastat juhtiski klubi Abramovitš, selle aja jooksul võideti lisaks muudele liitlitele ka viis Premier League'i trofeed.

Portugali ametivõimud kinnitasid, et Abramovitši Chelsea müük ei toonud oligarhile endale ega tema kaaslastele kaaslastele tulu ja müügist saadud raha kasutatakse humanitaartegevuse toetamiseks Ukrainas.

"See [müük] järgneb tihedale koostööle Euroopa Komisjoni, Portugali ja Ühendkuningriigi vahel, mille eesmärk on tagada, et kõik oleks täielikult kooskõlas ELi sanktsioone käsitlevate õigusaktidega," teatas Komisjon.

Aprillis külmutas Ühendkuningriigi valitsus veel kahe Abramovitšiga seotud Venemaa ärimehe, Eugene Tenenbaumi ja David Davidovitšiga seotud varasid umbes 10 miljardi naela väärtuses. Riigi välisminister Liz Truss ütles, et see oli suurim varade külmutamine Ühendkuningriigi ajaloos.