„Taotluste arv hakkas kasvama märtsist ning juba aprillis oli varasema 5000 asemel taotlejaid 10 000,“ rääkis riigihalduse minister Jaak Aab. „Väljamaksete summat on kindlasti mõnevõrra kasvatanud eluasemekulude suurenemine kõrgete energiahindade tõttu, taotlejatena on aga juurde tulnud Ukraina sõjapõgenikud, kes on end siia kas siis ajutiselt või pikemaks sisse seadmas ning linnades ja valdades püsivamale elujärjele üle minemas,“ sõnas minister.

2022. aasta esimese nelja kuuga on omavalitsustel toimetulekutoetuse ja üksikvanema täiendava toetuse maksmiseks kulunud 9 miljonit eurot, mis on 47% rohkem kui eelmisel aastal samal perioodil. „Samas määrati näiteks aprillikuus toetusi 2,4 korda rohkem kui aasta tagasi ning mõnel omavalitsusel sai toetusraha otsa juba siis,“ selgitas Aab.

Kokku on omavalitsustel toimetulekutoetuste maksmiseks kasutada ligikaudu 17 miljonit eurot, mis kulub prognoosi kohaselt ära esimese poole aastaga, mistõttu jaotatakse täiendavalt 10,9 miljonit eurot. Lisaks hakkab kuludele juunist mõju avaldama 2022. aasta riigi lisaeelarvega määratud toimetulekupiiri tõus 150 eurolt 200 eurole.

Toetuse katteks omavalitsustele eraldatav summa on ette nähtud 2022. aasta riigieelarves ja jaotatakse toetusfondist. Rahandusministeerium jälgib jooksvalt toimetulekutoetuse kulude muutust ning vajadusel algatab eelarveaasta jooksul kulude katteks täiendava raha eraldamise.