Saudi Araabia on lääne liitlastele indikeerinud, et kui Venemaa naftatoodang peaks sanktsioonide tõttu oluliselt langema, on riik valmis enda naftatoodangut suurendama, ütlesid allikad Financial Timesile.

Teisipäeval üle 122 dollari kerkinud Brenti nafta hind on nüüdseks langenud üle 7 protsendi 113 dollari piirimaile.

Nafta hinna kallinemine tõi eile Eestis kaasa kütuse hinnarekordi, kus 95 bensiinikütuse eest tuli välja käia 2,149 eurot ning 98 eest 2,199 eurot. Kuigi täna on hind langenud ka bensiinijaamas, siis naftabarreliga võrreldavat 7-protsendist hinnalangust näha pole, languseks on ligikaudu 1,4% nii 95 kui 98 kütuse puhul.

Varasemalt ei ole Saudi Araabia USA palvetega naftatootmist tõsta kaasa läinud, väites, et energiakriis võib tänavu veel hullemaks minna. Saudi Araabia vaates on olukord naftaturul olnud küll keeruline, kuid nafta puudust turul veel ei ole, kirjutab Financial Times. Olukord võib aga muutuda.

Naftapuuduse võib tekitada olukord, kus koroonapiirangutest pääsevad varasemalt lukus olnud suured Hiina linnad ning tarbimise tõusu toovad tavapäraselt kaasa ka soojad suvekuud. Tõenäosus, et Venemaa naftatootmine samal ajal langeb, on samas tõusnud. Enne kallaletungi Ukrainale tootis Venemaa ligi 10% globaalsest naftast.

Värske Euroopa Liidu sanktsioonidepakett, millega keelustati Venemaa naftaimport meritsi, on suurendanud kütusekriisi kartust. Euroopa Liit koos Ühendkuningriigiga leppisid kokku ka Vene naftat vedavate laevadele kindlustuse pakkumise keelamises, mis võib analüütikute sõnul vähendada Venemaa võimekust naftat teistesse riikidesse müüa.

Tõenäoliselt külastab USA president Joe Biden Saudi Araabiat sel kuul rahvusvahelise reisi osana, kus osaleks ka NATO ja G7 suurriigid.

Tänasest ehk neljapäevast algas OPEC+ riikide kohtumine, kust ühe võimalusena võib oodata Saudi Araabia ja Araabia Ühendemiraatide teadet naftatoodangu suurendamisest.