Läti rahvusringhääling vahendab, et vähendamaks sõltuvust Venemaa energiasüsteemist, tagatakse alates 1. juunist tarbimise ja tootmise tasakaal Balti riikides peamiselt Balti, Põhjamaade ja Poola turgude tasakaalustavate võimsuste abil.

Eleringi sõnul vähendavad juuni algusest rakendatud meetmed vähendavad Balti elektrisüsteemide sõltuvust Venemaal asuvatest kiiretest sageduse juhtimise reservidest. Kui Balti süsteemihaldurid ei kasuta Venemaa reserve süsteemi tasakaalustamiseks, puudub ka vajadus nende eest raha maksmiseks Venemaale.

Seni kasutasid Balti süsteemihaldurid Eesti, Läti ja Leedu elektrisüsteemi bilansi juhtimiseks kohalike turuosaliste poolt pakutava reguleerimisteenuse kõrval Venemaa energiakontserni Inter RAO pakutavat teenust.

"Inter RAO ettevõtetel on üha kasvavad raskused pankadega arveldamisel. Asjaolu, et Nord Pool on finantsriskide tõttu peatanud koostöö Inter RAOga, siis on Balti põhivõrguettevõtjad kokku leppinud, et alates 1. juunist lõpetavad tasakaalustava elektri ostmise Inter RAOlt. Otusus tehti, et välistada vajadus teha makseid Venemaa ettevõttele," ütles ASTi juhatuse liige Gatis Junghāns.

Taavi Veskimägi tõdes 14. mail Eesti kohta, et alates mai algusest on Venemaa Inter RAOga elektrikaubandus sisuliselt lõppenud. Paistab, et nüüd on asi lõplikult paika pandud.