1998. aastal Fonteses alustades töötas Tiiu Allikvee esmalt personaliotsingu tiimis, seejärel jagas ennast personaliotsingu ja talentide arendamise tiimi vahel ning nüüdseks on ta juba aastaid keskendunud ainult talentide arendamisele. „Mul on vedanud. Ma olen leidnud enda elemendi ja olen seetõttu õnnelik inimene. Oleme Fonteses mentorlusega tegelenud juba 15 aastat. Fontes kui Eesti mentorluse lipulaev on välja koolitanud umbes 1000 mentorit ning alates eelmisest suvest omab meie mentorite programm rahvusvahelist EMCC (European Mentoring and Coaching Council) akrediteeringut. Samuti on Fontese toel ja koostöös EMCC-ga võimalik pärast programmi lõpetamist taotleda mentori individuaalset sertifikaati. See on üks mitmetest Fontese väärtuslikest turuniššidest,” ütleb Tiiu Allikvee ning lisab, et õnnelik on ta ka ema ja pereinimesena. „Mul on poeg ja tütar ning kolm armsat lapselast, kellest esimene läheb sügisel juba kooli.”

Teise olulise suunana tegeleb Tiiu igapäevaselt juhtide kompetentside hindamisega. Selles protsessis on oluline osa ka coach’iva tagasiside andmisel. Eestis on palju juhte, kelle „minapilt” võib olla nihkes ja seda just seetõttu, et organisatsioonis ei harrastata tagasiside andmist, ka mitte vahetu juhi poolt.

Kolmandaks töösuunaks ongi individuaalne nõustamine – karjäärinõustamine, coaching, mentorlus, vahel ka otsene juhtide konsulteerimine. Fontes vahendab organisatsioonidele individuaalseid mentoreid, kes on vastava väljaõppe läbinud.

Tegutseme parema juhtimiskultuuri nimel

„Üks ühele töö on minu jaoks inspireeriv ning ma loodan, et see on ka ühtlasi võimalus koostööpartneri jaoks. Ehk kui ta vestluse kestel või tulemusena n-ö ärkab, leiab uue suuna, oma tugevuse või jõuallika ning julgeb seeläbi endale tähendusrikkaid otsuseid vastu võtta.” Sellega seonduvalt on Tiiu ise aastate jooksul omandanud erinevaid coaching’u sertifikaate, olemas on Eesti karjäärinõustaja kõrgeima astme kutsetunnistus ning lisaks loodetakse koos teiste mentorprogrammi eestvedajatega juunis kätte saada ka EMCC rahvusvaheline mentori Senior Practitioneri taseme sertifikaat, mis vastab ICF-i (International Coach Federation) PCC tasemele ja on Eesti turul oma taseme mõttes siiani suhteliselt unikaalne.

Kõigele eelpoolnimetatule lisaks tegeleb ta Fonteses juhtide erinevate arenguprogrammide disainimise ja läbiviimise, talendi- ja järelkasvuprogrammidega ning ka lühemate erinevatel teemadel koolitustega. Paaril viimasel aastal on ta olnud ka coach’iva juhtimise aine lektor Tartu Ülikooli magistrantidele.

Pikaaegne muusikaline taust

Tiiu otsustas Fontesega liituda 1998. aastal, võttes pärast personaalset kutset mõningase järelemõtlemise aja ning pole oma otsust siiani kordagi kahetsenud. Oma eelneva hariduse ja tegevuste tõttu oleks võinud kõik aga sootuks teist rada minna, sest väga suur roll oli ja on ka praegu Tiiu elus hoopis muusikal.

„Kogu minu pikk esimene eluetapp on seotud muusikaga. Olen õppinud Jakob Westholmi Gümnaasiumi (siis Tallinna 22. Keskkool) muusikaklassis ja laulnud usinasti mitmetes koorides. Minu muusikaline taust on seotud eelkõige klassikalise muusika haridusega ning hiljem lõpetasin Tallinna Ülikoolis ka kultuuritöö ja koorijuhtimise eriala. Pärast kultuuritööd ning muusikaringide juhendaja rolli Eestis tuli minu ellu järgmine etapp, mil olin neli aastat Soomes muusikaõpetaja ja -lektor. Sellest on nüüd muidugi juba palju aega möödas,” ütleb Tiiu ning toonitab, et koorijuhtimises ja juhtimises on mitmeid sarnaseid nüansse. „Paralleelid on olemas. Mõlemas on oluline ühine eesmärk, koostöö, erinevad tiimid (häälerühmad) ja selle kõige tulemusena peab midagi sündima, ei tohi teistest üle karjuda ega domineerida ja õigel hetkel tuleb osata tagasi tõmmata.”

Oma professionaalsetest eeskujudest rääkides mainib Tiiu koorijuhti ja muusikapedagoogi Ene Üleoja, kes oli tema muusikaõpetaja Westholmi Gümnaasiumis ja Nooruse koori koorijuht. „Tema professionaalsus, maksimaalse tulemuse taotlus, sügav muusikateose tunnetus ja pisimagi nüansi filigraanseks treenimine õpetas tahtma parimat. Kindlasti on üks minu hõimudest laulupidude ajal Tallinna lauluväljakule kokkutulnud inimesed.”

Usun kirglikult mentorluse kasusse ja seda usku on aidanud süvendada need 15 tegutsemisaastat mentorluses

Huvi inimeste vastu juba lapsest peale

Tiiu sõnul on teda inimesed ja inimeste analüüsimine kogu aeg huvitanud. „Juba varajasest lapseeast meenuvad mälupildid, kus kuulasin raadiost lastekuuldemänge, pärast seda võtsin endale aja ja hakkasin inimkaraktereid läbi analüüsima. Selline lapsepõlvemälestus siis raadioajastust. Suur huvi oli. Koolis ja kõrgkoolis olin väga usin lugeja ning meeldis kirjanduskaraktereid analüüsida ja kirjandeid kirjutada.”

Hilisemal ajal tekkinud huvidest rääkides mainib Tiiu tennist. „Siin oli kiuslik roll abikaasal, kes kogu aeg utsitas, et tule ja lähme. Alguses ma küll vingerdasin üsna pikalt, aga lõpuks ta mu õnge sai,” naerab Tiiu, kes kuulub Tartu Akadeemilisse tenniseklubisse, kus on koos harrastusmängijad ning toimuvad mängud nii klubisiseselt kui ka sõprusklubidega. Golfi õppimisega on ta ka algust teinud, kuid golfipallid osutusid ikka väga väikesteks võrreldes tennisepallidega ja seetõttu on tennis jäänud esiplaanile.

Fonteses endiselt põnev ja väljakutserohke

Tiiu tulevikuambitsioonid ja väljakutsed on paljuski seotud mentorluse valdkonna arendamise ja juhtimisega. „Meil on oma vilistlaste võrgustik, oleme loonud Eesti Mentorite Koja, viime läbi mentorprogramme ka organisatsioonide sees, vahendame mentoreid ja anname koostöös EMCC-ga välja mentorsertifikaate. Fontese jaoks oluline sõnum on „Tegutseme parema juhtimiskultuuri nimel”. Läbi coach’iva mentorluse väljaõppe saab juht vajalikud teadmised ja oskused ja läheb ning rakendab neid tööriistu oma organisatsioonis, temast saab ideaalis coach’iv juht. See tähendab seda, et mul on võimalus kaasa aidata Eesti juhtimiskultuuri edendamisele. Usun kirglikult mentorluse kasusse ja seda usku on aidanud süvendada need 15 tegutsemisaastat mentorluses.”

Järjekordne Fontese Coachiva Mentorluse programm stardib oktoobri alguses 2022. Praegu on veel võimalik liituda mentori väljaõppe või talendika juhi (mentee) gruppidega.

Jaga
Kommentaarid