Venemaa sissetung Ukrainasse on mõjutanud hindu kogu maailmas ning Balti riikide ees seisab suur väljakutse energiakulude kiire kasvu näol. Eesti Panga andmetel kallines maagaas aprillis 87 protsenti, soojus 58 protsenti ja elekter 29 protsenti. Kuid selle asemel, et arutada igavat statistikat ja paanitseda hirmuäratavate ennustuste pärast, soovitab ingelinvestorite võrgustiku Fellow Founders Fundi asutaja Akim Arhipov pöörata pilk helgema poolel suunas.

Võite nimetada meid optimistideks, kuid me usume, et kõik kriisid on täis uusi võimalusi. Ja praegusest olukorrast võib saada tõeline mängumuutja maailma ja selle jätkusuutliku tuleviku jaoks.

2016. aastal vaatasid Marius Ley, Tobias Stucki ja Martin Woerter, kuidas mõjutavad energiahinnad roheinnovatsiooni. Ajakirjas “The Energy Journal” avaldatud uurimuse kohaselt põhjustas energiahinna 10% keskmine tõus eelnenud viie aasta jooksul roheinnovatsiooni sektori kasvu 3,4% ja 4,8%. Lihtsamalt öeldes viib ebastabiilsus uute lahenduste otsimiseni. Ja pole ime, et kõige atraktiivsemad neist tunduvad need, millel on positiivne mõju nii majandus- kui ka keskkonnaküsimustele.

Täpselt nagu cleantech idufirmad. IEA andmetel ületab taastuvenergia 2022. aastal järjekordse ülemaailmse rekordi, demonstreerides samal ajal oma energiajulgeoleku eeliseid ebastabiilsel turul. IEA ise koos oma initsiatiividega “Energy Transitions Programme”, “Clean Energy Ministerial Hydrogen Initiative” ja teiste suurepäraste projektidega pingutavad väga, et seda reaalseks muuta.

Kui oled endiselt üks neist, kes arvab, et cleantech on raha raiskamine mõne trendika moesõna peale, siis oleme siin, et sinu arvamust muuta . Maailm vajab roheuuendusi nüüd rohkem kui kunagi varem, ütles Kanada keskkonna- ja kliimaminister Steven Guilbeault väljaandele Сanada National Observe. "Ülemaailmsete energiaprobleemide lahendus ei ole meie sõltuvuse suurendamine fossiilkütustest," ütles ta, “tegelik lahendus on taastuvenergia ja rohetehnoloogiate kiire kasutuselevõtt, et vähendada sõltuvust Venemaa naftast ja gaasist.” Teisisõnu, nüüd, kui inimkond on ühes suures augus, mida nimetatakse kliimamuutuseks, peaksime edasi kaevamise asemel hoopis august välja ronima ja väljapääsu otsima.

Tänapäeval ei tähenda cleantech ainult energiahindade tõusu lahendamist ega keskkonna säästmist. See on suur valik tööriistu, mille eesmärk on parandada meie elu säästva tarbimise abil. Nagu sageli juhtub, saavutame headest kavatsustest ajendatuna suuremat edu. Nii et ärge üllatuge, kui pärast roheliste uuenduste ja puhaste tehnoloogiate valimist vähenevad teie majapidamise kulud oluliselt. Ei suuda uskuda? Vaadake lugu "Tidal Vision" või "Ubiquitous energy" ja alustage enda oma loomist.