Vene oligarhile Roman Abramovitšile kuulub Suurbritannia telekommunikatsiooni kontsern Truphone, mille väärtus oli 2020. aastal 410 miljonit naela. Abramovitš koos oma äripartneritega on teinud ettevõttesse rohkem kui 300 miljoni naela eest investeeringuid. Nüüd aga ostetakse ettevõte 1 naela eest, ostjateks on kaks Euroopa tehnoloogiaettevõtjat. Sarnane saatus võib tabada ka ettevõtteid, mis on sattunud Venemaa sissetungi tõttu Ukrainasse. Eelmisel kuul müüs Abramovitš jalgpalliklubi Chelsea 4,25 miljardi naela eest.

Truphone määras ettevõtte varade müügi läbiviimiseks restruktureerimisspetsialisti FRP Advisory pärast seda, kui Ühendkuningriigi ja Euroopa ametiasutuste poolt Vene miljardärile kehtestatud sanktsioonid seadsid kontserni tuleviku kahtluse alla. Saksa ärimees Hakan Koç, kes on kaasasutanud kasutatud autode ettevõtte Auto1, ja tema äripartner Pyrros Koussios, endine telekommunikatsiooniettevõtja ja erakapitali investor, omavad vastavalt 90 protsenti ja 10 protsenti ettevõttest. Truphone on 15 aastat kandnud kahjumit.

Tehinguga kursis olevate inimeste sõnul on praegused omanikud võtnud endale kohustuse investeerida ettevõttesse üle 10 miljoni naela ja võtta endale teatud lepingulised kohustused osana müügist, mis peaks lõpule jõudma sel kuul. Ühekordsed maksed ja võlad, näiteks 660 000 dollari suuruse trahvi, mis on seotud ettevõtte omandistruktuuri väärkajastamisega, tasuvad Truphone'i praegused omanikud.