Kui ettevõtte alustamise mõte tundub juba piisavalt küps, siis kuidas edasi? Kas arvestades pandeemiat ja sõda Ukrainas on selleks praegu üldse hea aeg?

„Ettevõtlusega alustamiseks ei ole kunagi vale aeg, alati on õige aeg. Kes tunneb kutsumust, siis võiks kohe pihta hakata, sest mida varem algust teha, seda parem,” ütles Tõnis Kask. Kuigi ettevõtlust seostatakse suurema riskiga kui tavalist palgatööd, arvas Kask, et kui keegi püüaks tulevikku kuus kuud ette ennustada, ei pruugi ka palgatöö alati liiga turvaline tunduda. „Ettevõtlusega alustamisel on võimalus päevatööst vabaks saada sama suur kui võimalus põruda. Samas saab ettevõtlusega algust teha ka palgatöö kõrvalt, et alustamisega seotud riske maandada.”

Ettevõtlusega alustamisel on võimalus päevatööst vabaks saada sama suur kui võimalus põruda. Samas saab ettevõtlusega algust teha ka palgatöö kõrvalt.

Erje Mettas lisas, et eestlased on olnud praeguses kriisis väga julged ja ettevõtete asutamise määr ei ole viimasel ajal langenud. „Eestis asutatakse praegu iga kuu 2000–2500 ettevõtet. Ainuke madalseis tekkis korraks esimesel koroona-aastal, mil teadmatust oli palju. Ent praegune sõda Ukrainas ega muu maailmas toimuv pole eestlaste ettevõtlusjulgust vähendanud,” kommenteeris Mettas.

Mettase sõnul tuleb aeg-ajalt ette ka ettevõtete sulgemisi, aga praegu ei ole näha, et majanduses valitsevad olud oleksid põhjustanud massilist pankrotistumist või äriühingute muul viisil lõpetamist.
„Ettevõtete koguarv on liikunud kõik need aastad kasvavas trendis,” kinnitas Mettas. Ta lisas, et Eestis on praegu umbes 190 000 majanduslikult aktiivset ettevõtet ja viimase kolme aastaga on loodud ligi 17 000 uut äriühingut.

Iga ettevõte vajab alati ka pangakontot ja peab raha liikumise kohta arvestust pidama ehk tegelema raamatupidamisega. „Panka valides peaks kindlasti võrdlema teenuste hinnakirja ja alustaval ettevõttel on kindlasti mõistlik valida pank, kus konto avamine ja arveldamine on tasuta või võimalikult soodne,” sõnas Mettas.

Coop Panga ärikliendi igapäevapanganduse juht Erje Mettas, saatejuht Hando Sinisalu ja Merit Tarkvara tegevjuht Tõnis Kask.

Järgmiseks tuleks ettevõttel otsustada, kas ta saab raamatupidamisega ise hakkama või vajab selleks raamatupidajat. „Praegu tegutseb Eesti üle 3000 raamatupidamisbüroo, ent enamik alustavaid ettevõtteid saaksid raamatupidamisega ka ise hakkama, kui nad veidi lugeda viitsivad ja endale mõne raamatupidamistarkvara soetavad. Näiteks Merit Tarkavaras me pakume ka klienditoe teenust, mis nõustab ühes kuus enam kui 5000 ettevõtjat,” rääkis Tõnis Kask.

Lisaks räägiti saates raamatupidamisega kaasnevates kuludest ja mõistlikest valikutest, kehtivatest sanktsioonidest ning pankade koostööst ettevõtjatega.

Kuula Coop Panga saadet „Lihtsalt rahast” Delfi Tasku keskkonnast:

Jaga
Kommentaarid