Eesti püsis uuendusliku iduettevõtluse ökosüsteemina StartupBlinki hinnatud saja riigi hulgas 13. kohal. Edetabel hindab innovaatilise iduettevõtluse kontsentratsiooni ja kvaliteeti.

“StartupBlinki edetabelis iga aasta tõusu saavutamine võiks olla miinimumprogramm, mida linn endale koostöös sektoriga sihiks seab,” ütles Tallinna abilinnapea Joosep Vimm. “Viimaste aastate tugevuseks, mida ka raport välja toob, võib lugeda Tallinna startup-ökosüsteemi mitmekesistumist ja positiivset arengut äriideede, investeeringute ja töökeskkonna osas.”

StartupBlinki hinnangul on Eestil hoolimata väikesest rahvaarvust muljetavaldav startup-ökosüsteem, mis on tugevam kui meie Põhjamaade naabrite Soome, Taani ja Norra omad. Raport tõstab oluliste Tallinnas tegutsevate ettevõtete ja ökosüsteemi kujundajatena esile ükssarviku staatuse saavutanud ehk miljardi dollarilise väärtuse ületanud Veriffi, mis pakub isikusamasuse tuvastamise teenust, ja liikuvusteenuseid pakkuva Bolti. Väljapaistva iduettevõttena on raportis esile tõstetud Tallinnas tegutsev e-poodidele nutikaid makselahendusi pakkuv Montonio.

Eesti e-residentsuse programm on StartupBlinki raportis valitud tehnoloogiavaldkonna 230 juhtiva ettevõtte ja organisatsiooni hulka, kuhu kuuluvad teiste hulgas ka Google, Facebook, Linux Foundation, Twitter, Wikipedia ja Stanford University. Eesti iduettevõtete ökosüsteemi üks olulisemaid verstaposte oli suures osas Eestis arendatud Skype’i edu, mille loojad on toetanud uusi kohalikke edukaid iduettevõtteid. Raporti järgi on Eesti näidanud, et siin suudetakse luua edukaid iduettevõtteid nagu Wise, Bolt ja Pipedrive.

Innovatsiooniga on silma paistnud ka Eesti avalik sektor, algatades StartupBlinki hinnangul kogu maailmas ainulaadseid projekte, nagu e-residentsus, diginomaadi ja startup-viisa ja täielikult digitaalsed ettevõtted. Innovatiivse ettevõtte asutamise või sellega ühinemise paigana on Eesti välismaalastele atraktiivne: Startup Estonia 2021. aasta andmetel oli rohkem kui 27 protsenti iduettevõtete töötajaid pärit teistest riikidest.