„Vaatamata sellele, et osalejaid on ühe võrra vähem, võib eeldada, et pinge oksjonilt kuskile ei kao. Esimese loa enampakkumise 57 vooru näitasid, et konkurents on tõsine ning sideettevõtjate huvi pakkuda 5G sideteenuseid on kõrge. Soovime osalejatele palju edu ja kannatlikku meelt!“ sõnas Tarbijakaitse ja Tehnilise Järelevalve Ameti peadirektor Kristi Talving.

Ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Andres Sutt ütles, et teise 5G sagedusloa enampakkumise algus toetab ülikiire interneti tempokat jõudmist Eesti inimesteni. „Tugev konkurents sideettevõtjate vahel esimese 5G sagedusloa ostmiseks annab põhjust uskuda, et oksjon tuleb põnev ka sel korral. Kaks sagedusluba on veel jagada ja konkurents teenusepakkujate vahel tiheneb. Tavakasutajatele tähendab see võimalust hakata ülikiire 5G internetiga kaasnevaid võimalusi nautima rutem, sest sideettevõtjad pingutavad aktiivselt selle viimise nimel klientideni,“ lisas Sutt. Ta lisas, et ees ootab huvitav periood, sest tänu 5G internetile jõuavad erinevatesse sektoritesse lisandväärtuse ja efektiivsuse kasvu toetavad lahendused, mis veavad innovatsiooni ning majandusarengut.

Konkursi tulemusena ehitatakse sagedusalas 3410-3800 MHz välja kolm 5G tehnoloogial põhinevat võrku. Sagedusloa omanikul on kohustus teha lõppkasutajale ühe aasta jooksul arvates sagedusloa saamisest kättesaadavaks 5G standardi vähemalt 15. versioonil baseeruva sideteenuse ning kahe aasta jooksul paigaldada ja aktiveerida üle Eesti minimaalselt 200 sideteenust osutavat tugijaama, millest 100 tugijaama võivad asuda Harju maakonnas, kuid igas maakonnas peab asuma vähemalt viis tugijaama.

Sagedusala, mis teisele enampakkumisele läheb, on 3480-3540 MHz ja 3660-3730 MHz ning 3540-3670 MHz (pärast 130 MHz-i laiusega ribale üleminekut). Sagedusloa II alghind on 1 597 000 eurot ja osaleda saavad Tele2 Eesti AS, Telia Eesti AS ja UAB Bite Lietuva. Pakkumuste sammuks on 100 000 eurot, mis tähendab, et igas järgmises voorus peab pakkumus olema eelmise vooru kõrgeimast pakkumusest vähemalt 100 000 eurot suurem.

Esimese sagedusloa enampakkumise võitja Elisa Eesti AS on tänaseks tasunud ühekordse loatasu summas 7 206 208 eurot ning aastase riigilõivu summas 81 900 eurot, seega on neil võimalik alustada 5G võrkude rajamisega Eestis. Kuna Elisa Eesti AS-il on luba juba väljastatud, siis ei ole ettevõttel võimalust konkureerida sageduslubade II ja III enampakkumisel.