Austriast pärit Eesti e-residendil kulus ettevõtte loomisele kõigest 15 minutit ja 33 sekundit. Sellega lõi ta eelmist, 2009. aastal püstitatud rekordit lausa 2 minuti ja 30 sekundiga. Rekordiline ettevõte sai nimeks sign.online OÜ ning pakkuma hakkab see lepingute automatiseerimise teenust.

Ettevõte registreeriti London Tech Weeki pealaval e-äriregistri keskkonnas, järgides registri tavapäraseid protseduure. E-resident läbis rekordilise aja jooksul kõik firma asutamise etapid: alustades autentimisest ja õigusliku vormi valikust, avalduse täitmisest, tegevusala valikust ning lõpetades riigilõivu tasumise ja avalduse esitamisega. Rekordiaja sisse arvestati ka järgnenud kontrolltegevused registriosakonna poolt ning osaühingu kandmine registrisse.

Kui varasem rekord mõõdeti Eesti igapäevastes tingimustes, siis uus rekord fikseeriti laval tekkinud internetiühenduse katkemise kiuste, lahutades kulunud koguajast sekundi täpsusega aeg, mil tehniline tegevus oli tõkestatud. Rekord plaanitakse eelmise eeskujul ka ametlikult registreerida.

Rekordi purustanud ettevõtte loonud e-residendi dr. Dominik Panoshi sõnul on uue ettevõtte loomine alati paeluv protsess - alustad midagi uut, mis võib kasvada väga suureks ja edukaks. „E-residentsus ja Eesti e-teenused võimaldavad esimesed sammud väga palju lihtsamaks ja kiiremaks,“ lisas ta. Maailmarekordi purustamine toimus koostöös Registrite ja Infosüsteemide Keskusega (RIK).

„E-äriregistri teenus, mis varem oli mugav e-lahendus ainult eestlasele, on koostöös e-residentsuse programmiga avanud Euroopas ettevõtlusega tegutsemise võimaluse kogu maailmale,“ sõnas RIKi kohturegistrite osakonna juhataja Ingmar Vali. „Meie protsess on kasutajale mugav, kuid seejuures ei ole tehtud järeleandmisi läbipaistvuses ja turvalisuses. Virtuaalse ettevõtluskeskkonna turvalisust aitab tagada nii isiku tuvastamine kui ka digitaalallkirjastamine, aga ka süsteemis uusimate tehnoloogiate kasutamine.“

Võrreldes varasema maailmarekordiga on äriregistris lihtsustunud asutamise protsess. Keskkond kontrollib avalduse koostamise hetkel taustal andmeid automaatselt teistest registritest ning tänasel päeval saab uue ühingu asutada soovi korral ilma kohese osakapitali sissemakseta, mistõttu jääb vahele e-stardikonto loomise samm. Kõik see on muutnud ettevõtja jaoks ettevõtlusega alustamise veelgi kiiremaks.

Alates 2014. aastast on Eesti e-residentsuse programmiga liitunud üle 92 000 e-residendi 179 riigist. Selle tulemusena on tänaseks asutatud Eestis ühtekokku enam kui 21 000 uut ettevõtet, mille kogukäive ületab 10 miljardit eurot. London Tech Weekil sihikule võetud kiirusrekord aitab veelgi kinnistada Eesti riigi mainet digitaalse ettevõtluse väravana nii kogenud ettevõtjatele kui ka idufirmadele.

Suurbritannia on üks e-residentsuse 2022. aasta sihtturgudest ning London Tech Weekil osalemise eesmärk on suurendada e-residentsuse taotluste hulka. Praegu on Suurbritannias üle 4000 Eesti e-residendi, kes on loonud siia ligi 900 ettevõtet.