Eilsel Arter kvartali nurgakivi tseremoonial ajakapslisse lisatud Eesti firma AEGAON käekell võtab Kapiteli nõukogu esimehe Toomas Annuse sõnul läbi irooniaprisma vaadates sümboolselt kokku igikestva vastuolu dokumente menetlevate inimeste töökorralduse ning iga projekti mõistliku ajagraafiku vahel.

„Kinnistu detailplaneering kinnitati 2003. aastal, Kapitel ostis kehtiva detailplaneeringuga kinnistu 2015. aastal ning ehitusluba õnnestus meil saada 2021. aastal. Iga aasta detailplaneeringu või ehitusloa menetlust lisab kuludele vähemalt 10%. Arter kvartali puhul läheb üleplaaniline menetlus meile tänaste teadmiste järgi maksma 50 miljonit eurot ehk 30% investeeringust. Kui Eesti rahva vanasõna „AEG ON RAHA“ algne sisu oli rõhutada aja väärtust, siis täna tundub see olevat ununenud ning väärtust kaotavad üha tempokamalt nii aeg kui raha,“ kommenteeris Annus.

Arteri kvartali ehitus

Tallinna uus maamärk Arter kvartal koosneb 28-, 15- ja 9-korruselisest hoonest ning neid ühendavast keskhoonest koos parkimismajaga. 2024. aasta sügisel valmivasse kvartalisse tuleb 38 000 m² üüripinda ning ettevõtetest rentnikud saavad lisaks oma büroopinnale tööks ja loomeks avatud erinevad koosolekuteruumid, ühisloomealad, õuealad ja kohvikud. Kvartali hoonete ette tuleb linnaväljak, 15- korruselise büroohoone katuseterrassile 500 m² suurune linnaaed ning hoonete taha jääva kunagise Härjapea jõesängi alale park, mis on avatud kõigile linnaelanikele. Hoonetesse on kavandatud ka ligi 60 üürikorterit.

Arteri kvartali ehitus

Kvartali esimese korruse sisetänavate ja siseväljaku rohelusele panustava kontseptsiooni lõi Kapitel koostöös rahvusvahelise kogemusega Londoni arhitektuuribürooga StudioN. Kvartalis avatakse kolm restorani, sealhulgas 28. korrusel asuv katuseterrassiga restoran. Teenuste hulgas on spordiklubi koos 20 m ujula, lõõgastusbasseinide, saunade ja väliterrassiga, tervise- ja iluteenused ning lastehoid. Kahekorruselisse maa-alusesse parklasse ja parkimismajja tuleb kokku 470 parkimiskohta, autopesula, Eesti suurim, 90 kohaga jalgrataste siseparkla jalgrataste pesu- ja remondialaga ning riietus- ja duširuumidega. Kvartali arhitekt on Martin Aunin ning sisearhitekt Arhitekt11, ehituse peatöövõtja on Merko Ehitus Eesti.

Arteri kvartali ehitus