Fingridi juht Jukka Ruusunen kinnitas Montel Newsile täna, et 3. reaktori käivitamine on lükkunud detsembrisse.

„Järgmisel talvel ootab ees väga pingeline olukord – 1600 megavatti tootmisvõimsust on üle 10 protsendi meie tiputarbimisest,“ ütles Ruusunen. Reaktori tööle panemine lükati edasi, sest oli oht, et see ei suuda järgmisel talvel pakkuda stabiilset energiat.

Soome tuumajaama operaator TVO alustas reaktori testimist märtsikuus, pärast 12-aastast viivitust. Juba mai alguses peatati tootmine tehniliste probleemide tõttu. Teste loodetakse jätkata juuli lõpus.

Reaktori tähtsus on kasvanud pärast Venemaa ettevõtte Rao Nordicu otsust lõpetada elektri import Soome. Põhjuseks vaidlused maksete üle, mille omakorda tõi kaasa Ukraina sõda.

Kõige suurem saab olema probleem ajal, mil on külm ilm ja vähe tuult. Neil hetkedel sõltub Soome Rootsist ja Eestist tulevast importelektrist, ütles Ruusunen.

„Meil on ka 600-megavatine strateegiline reserv. See aitab, aga ei lahenda probleemi.“

Eelmisel talvel oli tipptunnil Soome elektrienergia vajadus 14 175 megavatti. Siis vajasid nad 4 GW ulatuses importi Venemaalt, Rootsist ja Eestist. Impordi koguvõimekus Rootsist ja Eestist on hetkel kokku 3,7 GW.