„2020. aastal tegutses Eestis suurusjärgus 6000 erinevat e-poodi,“ ütles Eesti E-kaubanduse Liidu tegevjuht Tõnu Väät. Väädi sõnul on tänaseks aga neid märgavalt rohkem võttes aluseks Omniva ja Smartposti kliendibaasi. „Liites selle paariprotsendilise varu, saame väita, et selle aasta juunis tegutseb Eestis suurusjärgus 7700 erinevat e-poodi, mis tähendab, et kahe aastaga on siinsete e-poodide arv kasvanud pea 2000 võrra,“ lisas Väät.

12 miljonit pakki automaatidesse

2021. aastal kasvas eestlaste e-ostlemise käive Eesti Panga andmetel üle 50% ehk kokku 2,5 miljardi euroni. Eesti E-kaubanduse Liidu pakiautomaatide pakkide maht tõusis samal ajal enam kui 12 miljoni pakini, mis telliti ainuüksi pakiautomaatidesse. Seega on e-kaubandus Eestis plahvatuslikult kasvanud ja moodustab juba üle 20% jaekaubanduse kogumahust.

Kiiret kasvu peegeldab ka Eesti E-kaubanduse Liidu liikmete arv, mis on viimase kahe aasta jooksul kasvanud kaks korda. Kui 2020. aastal oli liikmeid suurusjärgus 250, siis nüüd juba pea 500. Eesti E-kaubanduse Liit on 2008. aastal loodud katusorganisatsioon, mis väljastab muuhulgas turvalise ostukoha usaldusmärgist.