Neljapäevase töönädala eesmärk on pakkuda töötajatele rohkem vaba aega ja paindlikkust, säilitades samas varasema palgataseme. Projekti eestvedav tehnoloogiaüksuse juht Toomas Polli märkis, et uue lähenemise idee sündis Elisa inimeste enda tagasisidest ning rakendati praktikasse vaid loetud nädalatega.

„Inimesed andsid märku, et nad sooviksid rohkem vaba aega ja veelgi suuremat paindlikkust oma aja juhtimises. Neljapäevane töönädal tundus selle jaoks kui väga hästi sobiv lahendus – kogu töö saab tehtud, töötajatel on suviste ilmade nautimiseks rohkem vaba aega ning leiame ettevõttena uusi võimalusi asjade efektiivsemalt ära tegemiseks,“ rääkis Polli. „Ideest reaalsuseni jõudmiseks kulus vaid paar nädalat“

Polli märkis, et kuigi esimese hooga võib olla keeruline mõista, kuidas saab tavaliselt viie päeva peale jaotatud töö järsku mahutada nelja päeva sisse, siis näitab senine kogemus, et protsesside ja erinevate tegevuste nutikamalt tegemiseks on alati võimalusi. Näiteks on juba tunda, et pilootprojekti tõttu on vähenemas koosolekute hulk või on need muutumas lühemaks, töötajad leiavad uusi viise protsesside automatiseerimiseks ning esile kerkivad efektiivsemad lahendused samade ülesannete täitmiseks, millele varem ei pruugitud mõelda.

Seejuures on projekti esimeste nädalatega juba näha, et töötajad muretsevad ise selle pärast, kuidas vajalikud ülesanded tehtud saada, ilma et keegi juhtkonnast peaks sobivate lahenduste leidmist peale suruma. „Valdkonnad ja töötajad teevad omavahel tihedalt koostööd, leiavad viise kuidas erinevad tegevused vabadel päevadel ära katta ja millistel viisidel tagada kõige efektiivsemalt elutähtsa teenuse osutajana töö jätkusuutlikkus ja süsteemide veatu toimimine,“ lausus Polli.

„Pilootprojekti eesmärk oli ka töötajaid veelgi võimustada. See tähendab, et keegi ei kirjutanud ette, kuidas peaks asju tegema, vaid iga töötaja ja iga valdkond sai leida ise kõige paremad lahendused. Kuna Elisa süsteemide töökindlus peab olema tagatud 24/7, siis on alati keegi olemas ja valmis probleeme lahendama, kuid täpse spetsiifika ja selle eesmärgi täitmiseks vajalikud sammud saavad inimesed paika panna ise,“ lisas ta.

Tulemused ei halvene

Pilootprojekti raames ei vähene Polli sõnul kuidagi töötajatele ega üksusele kui tervikule omistatud ootused. Pigem on eeldus, et eesmärgid täidetakse isegi paremini kui eelnevatel kuudel. „Mõõdikud said paika pandud juba enne seda, kui neljapäevase töönädala pilootprojektiga alustasime ning uue lähenemise arvelt ei langeta me ootuseid. Kuna eeldus on, et nelja päevaga saab tehtud samal hulgal tööd kui viie päevaga, siis aitavad erinevad mõõdikud ja nende täitmine selgelt kätte näidata, kas hüpotees vastas tõele,“ sõnas ta.

Neljapäevase töönädala pilootprojekt kestab Elisas augusti lõpuni, pärast mida asutakse uudse lähenemise edukust hindama. Selle jaoks plaanitakse Polli sõnul küsida töötajatelt endilt tagasisidet, pärida aru partnerüksustelt ning hinnata erinevate mõõdikute täitmist. Erinevate vaatenurkade koosmõjul peaks olema võimalik hinnata projekti edukust ning seda, kuidas uudsete töömeetodite juurutamisega edaspidi jätkata.

„Hetkel on veel vara öelda, kuidas pärast pilootprojekti lõppu täpselt jätkame. Lisaks neljapäevasele töönädalale on meil veel mõned mõtted, mida tahaks proovida, niisamuti on täiesti võimalik, et lühendatud töönädal saab ühes või teises vormis jäädavaks nähtuseks. Kõik see sõltub sellest, mida töötajad ise soovivad, mida räägivad tulemused ning millised mõtted lauale käiakse,“ ütles ta.

Tehnoloogiaüksuse juht tõi ka välja, et kuna tegemist on testprojektiga, siis ollakse arvestanud, et muutuseid võib olla vaja teha ka jooksvalt. „Hoiame kõigel silma peal ning kui vaja, siis korrigeerime midagi või tekitame vajadusel mõne reeglikese, mis aitab asjad kenasti õigel rajal hoida. Kuna aga nii juhatus kui ka töötajad ise pilootprojekti meeletult toetavad, siis on alust uskuda, et kõik kulgeb täpselt nii hästi kui algselt planeeritud sai,“ lisas ta.

Neljapäevase töönädala pilootprojekti läbi viivas Elisa tehnoloogiaüksuses töötab üle 200 inimese. Projekt algas juuni alguses ja kestab augusti lõpuni.