Panga endine töötaja tunnistati süüdi rahapesu eest kohtuprotsessis, mis sisaldas tunnistusi mõrvade ja kohvritesse topitud sularaha kohta ning mida peetakse pretsedendiks, mil prokurörid kasutaksid Šveitsi pankade vastu karmimaid meetmeid. Rahapesuskandaal on järjekordne ämber Šveitsi suuruselt teisele pangale, mis on riskijuhtimise ja nõuetele vastavuse vigade tõttu saanud miljardeid kahjusid, kirjutas Reuters.

Nii Credit Suisse kui ka endine töötaja eitasid süütegusid. Credit Suisse teatas, et kavatseb süüdimõistva otsuse edasi kaevata. Kohtunikud uurisid, kas Credit Suisse ja endine töötaja tegid piisavalt, et takistada aastatel 2004-2008 kokaiinikaubandusega tegelevate jõukude kasumi pesemist panga kaudu.

Kohus ütles esmaspäeval, et leidis Credit Suisse'is puudusi nii kliendisuhete haldamisel kuritegeliku organisatsiooniga kui ka rahapesuvastaste eeskirjade rakendamise jälgimisel. „Need puudused võimaldasid kuritegeliku organisatsiooni varade väljavõtmist, mis oli aluseks panga endise töötaja süüdimõistmisel,“ ütles kohus.

„Ettevõte oleks võinud rikkumist ära hoida, kui oleks täitnud oma organisatsioonilisi kohustusi,“ ütles eesistuja kohtuotsuse langetamisel, lisades, et endise töötaja ülemused olid passiivsed. Credit Suisse ütles, et juhtum tuleneb rohkem kui 14 aastat tagasi toimunud uurimisest. „Credit Suisse testib pidevalt oma rahapesuvastast raamistikku ja on seda aja jooksul tugevdanud vastavalt arenevatele regulatiivsetele standarditele,“ ütles pank.

Credit Suisse'ile määrati trahv 2 miljonit Šveitsi franki ehk umbes 2 miljonit eurot. Kohus tegi ka korralduse konfiskeerida üle 12 miljoni frangi väärtuses varasid, mida narkojõuk hoidis Credit Suisse'i kontodel ning kohustas panka loovutama üle 19 miljoni frangist summat, mida ei saanud konfiskeerida Credit Suisse'i sisemiste puuduste tõttu.

Kohus määras endisele töötajale, kelle nime ei saa Šveitsi eraelu puutumatuse seaduse alusel nimetada, 20 kuu pikkuse tingimisi vanglakaristuse ja rahatrahvi rahapesu eest. Esimees ütles, et ta ei täitnud oma rolli panga esimeses kaitseliinis. Endise pankuri advokaat ütles, et ta kaebab põhjendamatu ja ebaõiglase otsuse edasi, märkides, et ta ei ole saanud mingit rahalist kasu. „See kohtuotsus paneb vastutuse rahapesu eest inimestele, kellel puudub igasugune tõsine väljaõpe või kogemus,“ ütles tema advokaat.

Credit Suisse'i aktsia sulgus 0,4% plussis, samas kui Euroopa pangandussektori indeks tõusis 0,3%. Viimase aasta jooksul on aktsa langenud üle 40% ja kaupleb hetkel 5,7 euro ümber.