Kolmapäeval avaldatud aruandes kirjutasid ökonomistid, sealhulgas Jens Eisenschmidt, et majandus kahaneb kaks kvartalit ning kasv taastub järgmise aasta teises kvartalis tänu investeeringute suurenemisele, vahendab Bloomberg.

Ökonomistide prognoos muutus Venemaalt Euroopasse liikuva maagaasi vähenemise tõttu ning lisaks on langenud tarbijate ja ettevõtete kindluse näitajad. „Väljavaateid ümbritsevad riskid on suurenenud,“ kirjutasid Eisenschmidt ja kolleegid.

Vaatamata aeglustumisele ütlesid nad, et kuna inflatsioon on kõrge, ootavad nad endiselt, et Euroopa Keskpank tõstab oma hoiuseintressimäära sel aastal igal nõukogu kohtumisel ning detsembris kerkib see 0,75% peale. Samas möönsid nad, et kui majanduse väljavaated halvenevad, võivad intressitõsted septembris lõppeda.

Euroopa Komisjoni maikuus avaldatud prognoosi järgi kasvab euroala majandus 2022. aastal 2,7% ning 2023. aastal 2,3%. Veebruaris oli prognoosiks vastavalt 4% ning 2,7%.

Eestile prognoosib Euroopa Komisjon tänavu 1% suurust majanduskasvu ning järgmisel aastal 2,4% suurust. Eesti peamised kaubanduspartnerid Soome ja Rootsi kasvavad prognoosi järgi tänavu vastavalt 1,6% ja 2,3% ning järgmisel aastal 1,7% ja 1,4%.

Euroala esimese kvartali majanduskasv oli aastavõrdluses 5,1%.