Sellest laupäevast väljastavad kõik Eesti mobiilsideoperaatorid – Telia, Elisa ja Tele2 – uut Mobiil-ID-d. Täpselt nii nagu siiani, on ka edaspidi Mobiil-ID riiklik isikutunnistus, kuid enam ei ole vaja seda Politsei- ja Piirivalveameti kodulehel eraldi aktiveerida.

„Alates 2022. aasta 2. juulist saab PPA kodulehel üksnes tühistada sellest kuupäevast varem välja antud Mobiil-ID-sid. PPA teeninduses tühistatakse Mobiil-ID nimevahetuse korral. Mobiil-ID-d aktiveerida enam PPA iseteeninduses või teeninduses ei saa,“ ütles PPA identiteedi ja staatuste büroo valdkonna koordineerija Marit Abram.

SK ID Solutionsi juhatuse liige Liisa Lukin rõhutab, et kõik, kes on praeguseks Mobiil-ID taotlenud, kuid siiani mitte aktiveerinud, peaksid selle enne juulit Politsei kodulehel aktiveerima: „Nii enne 2.07 kui pärast väljastatud Mobiil-ID-d töötavad sama moodi, kuid on oluline teada, et varem taotletud ja aktiveerimata Mobiil-ID-d tuleb PPA lehel aktiveerida enne laupäeva“.

Muutub ka kasutamine alaealistele

Oluline uuendus on seotud ka Mobiil-ID kasutamisega alaealiste poolt. Nimelt saavad nüüd Mobiil-ID-d taotleda ka lapsed alates 7. eluaastast. Selleks peab nii lapsel kui tema seaduslikul eestkostjal olema Eesti isikukood ja eestkostja peab Mobiil-ID taotluse allkirjastama.

Kolmandaks ei pea Mobiil-ID väljastamisel enam tasuma riigilõivu ja neljanda muudatusena saab alates 2. juulist iga inimene nüüd kasutada korraga mitut Mobiil-IDd.