Waybilleri rakenduse kaudu on paberil saatelehed elektroonilistega asendanud pea kõik suuremad teedeehituse ettevõtted, viljavedajad ja hakkpuidu vedajad. Waybilleri digitaalseid saatelehti kasutab Eestis juba üle 6000 veoki ning kasutajate arv kasvab iga päevaga.

Ettevõtte sõnul on tegu olulise rakendusega, kuna 2025. aasta augustiks peavad kõik Euroopa riikide ametiasutused nagunii võtma kasutusele elektroonilised kaubaveodokumendid. Kui Eestis on mitmed ettevõtted Waybilleri e-dokumentatsiooniga liitunud, siis mujal Euroopas käib kõik valdavalt vanaviisi paberil. „Oleme loonud e-veoselehtede tarkvara, mida saab juba täna kasutada kogu Euroopas,“ rääkis Waybilleri kaasasutaja Ivar Merilo.

Waybiller OÜ on asutatud ligikaudu viis aastat tagasi, 2017. aasta alguses. Mullu teenis ettevõte 106 500 eurot käivet ning puhaskahjumiks kujunes ligi 110 000 eurot.

Aastaaruande koostamise ajaks mai lõpus oli ettevõte kaasanud ligi poole miljoni euro ulatuses investeeringuid, mida kasutatakse arenduse ja kasvu kiirendamiseks. Investorite seas on ka Skype'i asutajate investeerimisettevõte Ambient Sound Investments.

„Üheks Waybilleri kliendiks on ka Eesti üks suurimaid maavarade kaevandajaid ning täitematerjalide tootjaid - Eesti Killustik. Nende jaoks tähendas Waybilleri kasutuselevõtt seda, et laaduritesse paigaldati tahvelarvutid ning Waybilleri rakendusega liidestati laaduri kaalud ja raamatupidamistarkvara Directo. Eesti Killustik läks täielikult e-saatelehtede kasutamisele üle eelmise aasta keskel. Seoses sellega kadus ettevõttest palju tülikat paberimajandust ning materjalide väljastamine läks täpsemaks, kiiremaks ja mugavamaks,“ selgitas Merilo.

Waybiller on tänaseks liidestatud ka peaaegu kõikide Eesti suuremate sadamatega. Lisaks on Waybiller liidestatud ka mitmete Eesti ametiasutuste tarkvaradega - näiteks Liiklusregistriga, mis annab osapooltele täpse info, kui palju tohib erinevatele veokitele kaupa peale laadida. Sarnased liidestused kaotavad võimaluse üle seaduses lubatud massiga veostega maanteedele liiklema sattuda ning teevad kõigi jaoks liiklemise turvalisemaks.

Waybillerile lükkas tuule tiibadesse Eesti tarkvaraarendusettevõte Thorgate.

Waybilleri loojad on esimesi e-saatelehti teinud lisaks Eestile ka Norras, Rootsis ja Lätis, mullune käive tuli aga veel pea täielikult Eesti turult. Ettevõtte eesmärk on enda sõnul saada suurimaks e-veoselehtede operaatoriks kogu Euroopas.