Euroopa komisjon, ELi seadusandjad ja liikmesriigid jõudsid Brüsselis pärast mitmetunniseid läbirääkimisi kokkuleppele. Uued reeglid tulevad digitaalsete varade jaoks keerulisel ajal, kuna bitcoinil on üle kümne aasta halvim kvartal, kirjutas CNBC.

Krüptovarade turgude seadus ehk MiCA nime all tuntud seadus on mõeldud selleks, et teha elu karmimaks arvukatele krüptoturu osalistele, sealhulgas börsidele ja nn stabiilsetele müntidele ehk sellistele emitentidele, mis on mõeldud sidumiseks olemasolevate varadega nagu USA dollar.

Uute eeskirjade kohaselt peavad stabiilsed mündid nagu tether ja Circle'i USDC säilitama piisavad reservid, et vajadusel säilitada massiivse tagasiostu võimekus. Liiga suureks muutunud stabiilseid münte võib piirata ka 200 miljoni euro suuruste tehingute arvuga päevas.

Euroopa väärtpaberiturujärelevalvele (ESMA) antakse volitused sekkuda, et keelata või piirata krüptoplatvorme, kui leitakse, et need ei kaitse investoreid nõuetekohaselt või ohustavad turu terviklikkust või finantsstabiilsust. „Täna toome korra krüptovarade metsikusse läände ja kehtestame selged eeskirjad ühtlustatud turu jaoks, mis annavad krüptovarade emitentidele õiguskindluse, tagavad teenusepakkujatele võrdsed õigused ning tagavad tarbijatele ja investoritele kõrged standardid,“ ütles Euroopa Parlamendi nimel läbirääkimisi juhtinud seadusandja Stefan Berger.

MiCA tegeleb ka krüptovaradega seotud keskkonnaprobleemidega, nüüdsest on ettevõtted sunnitud avalikustama oma energiatarbimise ning digitaalsete varade mõju keskkonnale.

Eelmine ettepanek oleks pidurdanud krüptokaevandamist, mis on energiamahukas protsess, mille käigus vermitakse uusi bitcoine ja muid krüptovaluutasid. Märtsis hääletasid seadusandjad selle ettepaneku siiski maha.

Ettepanekutest jäeti välja NFT, mis esindavad omandiõigust digitaalsetes objektides nagu kunst. ELi komisjonile on antud ülesanne määrata 18 kuu jooksul, kas NFT-sid on vaja samuti reguleerida.

Eraldi leppisid reguleerivad asutused kolmapäeval kokku ka meetmetes, mis vähendaksid anonüümsust teatavate krüptotehingute puhul. Ametiasutused on sügavalt mures krüptovarade kasutamise pärast ebaseaduslikult teenitud tulu pesemiseks ja sanktsioonidest kõrvalehoidmiseks - eriti pärast Venemaa käimasolevat sissetungi Ukrainasse.

Börside ja erarahakottide vahelistest ülekannetest, mis kuuluvad eraisikutele, tuleb teatada, kui summa ületab 1000-eurose künnise. Küsimus on vastuoluline krüptoentusiastide jaoks, kes sageli kauplevad digitaalvaluutadega eraelu puutumatuse huvides.

Killustatuse vähendamine

Üldiselt on MiCA esimene katse luua ELis digitaalsete varade jaoks terviklik regulatsioon. Kuigi mõned selle rangemad reeglid on mõned krüptoettevõtted sulgenud, näevad mitmed tööstusharu asjatundjad seda sammu positiivse uudisena ja usuvad, et Euroopa võiks olla krüpto reguleerimise vallas esirinnas. Eeskirjad peaksid jõustuma juba 2024. aastal.

„Turu ühtlustamine on võtmetähtsusega, et tekitada Euroopas suuremaid krüptoettevõtteid,“ ütles riskifondi Presight Capital nõunik Patrick Hansen. „Euroopas puuduvad praegu suured krüptoettevõtted ja killustatus on üks selles põhjuseid,“ lisas ta.