Mündikaardi hind on 18 eurot. Mündikaartide müügist Ukraina keskpangale kantava tulu suuruse avaldab Eesti Pank siis, kui on selgunud müüdud mündikaartide kogus, millest on maha arvestatud maksud ja müügikanaliga seotud kulud. Esialgu plaanib Eesti Pank toota kuni 40 000 mündikaarti, aga on valmis tiraaži suurendama, kui nõudlus peaks osutuma suuremaks.

Kui 2-eurost sisaldava mündikaardi müük algab 8. juulil, siis laiemalt jõuavad erikujundusega mündid ringlusse selle aasta lõpus. Ringlusse tuleb kaks miljonit 2-eurost münti. Kaheetapilise lähenemise põhjus on Eesti Panga eesmärk anda võimalikult kiiresti toetust oma vabaduse eest võitlevale Ukrainale.

„Kui tavaliselt võtab erikujundusega 2-eurose mündi loomine aega 1,5 aastat, siis sel korral saime mündikaardid valmis nelja kuuga. Mündikaardi müük toetab Ukrainat, seepärast tegime need valmis rekordkiirusega. Võtmeroll projektis oli Eesti Kunstiakadeemial, kes korraldas Ukrainast põgenenud kunstiüliõpilaste seas kiirkorras kujunduskonkursi. Ukraina võitleb iga päev oma vabaduse eest ja iga euro loeb,“ ütleb Eesti Panga president Madis Müller.

Ukrainale ja vabadusele pühendatud 2-eurosel mündil on kujutatud õrnuse sümbolina neidu, kes omakorda kaitseb oma peos olevat lindu. Samuti on mündil kujutatud viljapead. Mündikujunduse autor on Harkivist pärist EKA kunstiüliõpilane Daria Titova. Mündikaardi kujundas Vladimir Taiger, kes osales nõustajana ka mündi kujunduse juures.

Töö algas aprillis

Eesti Pangas algas eeltöö Ukrainale ja vabadusele pühendatud erikujundusega 2-eurose loomiseks aprillis. Mündikujunduse tekkes oli väga oluline roll Eesti Kunstiakadeemial, kus sel kevadel said oma õpinguid jätkata sõja eest põgenenud Ukraina kunstiüliõpilased. EKA korraldas aprillis kiirkorras mündikujunduse konkursi Ukraina tudengite seas, mille võitis Daria Titova.

Mai alguses kinnitas kujunduse Eesti Panga nõukogu, kelle otsusel lisati mündile Ukraina iseseisvust ja vastupanu sümboliseeriv tervitus „Slava Ukraini“. Pärast seda pidid 2-eurose kujunduse heaks kiitma Euroopa Komisjon ja Euroopa Liidu riigid. Samal ajal valmistas keskpank ette mündikaartide ja 2-euroste tootmist. Mündid vermiti Slovakkias ja mündikaardid valmisid Poolas.

Mündikaardi müük Omniva e-poes algab reedel, 8. juulil kell 13. Ukraina toetamise nimel loobub Omniva tavapärasest käsitlustasust ja e-poe kaudu ostjad saavad mündikaardi tellida ilma käsitlustasuta.

Kuna 40 000 mündikaardi tarne Poolast Eestisse toimub mitmes jaos, siis esimese 10 000 mündikaardi ostmise puhul on tarneajad tavapärased, kuid ülejäänud mündikaartide tarneajad on veidi pikemad. Eesti Pank palub mündikaardi ostjatelt mõistvat suhtumist.