„USA föderaalreserv tegi ajaloolise sammu ning tõstis intressimäärasid 75 baaspunkti ehk 0,75% võrra, mis on suurim intressimäärade tõstmine alates 1994. aastast,“ ütles Kose. Lisaks märkis föderaalreservi juht Jerome Powell, et lähiajal võib ees oodata järgmine samas suurusjärgus tõstmine.

„Eesmärk on kontrollida inflatsiooni majanduslangust põhjustamata. Kahjuks saab pehme maandumise tagamine 40 aasta suurima hinnasurve, geopoliitiliste pingete, toorainete hinnatõusu ja kestvate tarneprobleemide tingimustes olema väga keeruline ülesanne,“ lisas Kose.

Finantsturgudel oodati samal ajal kannatamatult ka Euroopa keskpanga uudist intressimäärade tõstmise kohta. Pärast rohkem kui kümmet aastat ülileebet rahapoliitikat jättis keskpank selle otsuse tegemata, viidates samas võimalusele, et intressimäärade tõstmine võib siiski lähiajal ees oodata.

„Anti tugev signaal, et sel kuul toimub suure tõenäosusega intressimäärade veerandprotsendine tõstmine, mis omakorda sillutab teed suuremale intressimäärade tõstmisele sügisel,“ ütles Kose, kelle hinnangul ei ole Euroopa keskpank intressimäärade tõstmisega kiirustatud eelkõige siinse energiasõltuvuse tõttu.

Vaadates Baltikumi, siis Leedu keskpanga juht Gediminas Šimkus on öelnud, et praeguste inflatsioonitasemete juures ning euroala palgakasvu silmas pidades tuleks liikuda rahapoliitika normaliseerimise suunas otsustavamalt. Hinnaväljavaadete riskid on tema sõnul suurenemas ning Balti riikides on inflatsioon euroala suurim.

Euroala inflatsiooni juhtis juunikuus Eesti 22%-ga. Eestile järgnes Leedu, kelle inflatsioon oli eelmisel kuul 20,5% ja Läti, kus see oli 19%.