Digimeditsiinis revolutsiooni tõotava Eesti ettevõtte pakutavad kodused testid jõuavad nüüd Londonis patsientideni minutitega.

Certific alustas oma tegutsemist kodustest koroonatestidest, mis tagasid reisimiseks vajaliku sertifikaadi kodust lahkumata. Nüüdseks on laienetud ka põiepõletiku ja sugulisel teel levivate haiguste kodutestidele ja raviteekonna alustamisele. Platvormil on ennast testinud üle 100 000 inimese ning eelmisel nädalal tuli Certific välja 7,4 miljoni euro suuruse rahakaasamise teatega. Certificu asutajateks on Wise'i kaasasutaja Taavet Hinrikus, tervisetehnoloogia teerajaja ja arst dr. Jack Kreindler ning ettevõtja Liis Narusk.

Certificu digitaalne kaugvastuvõtu platvorm võimaldab kodust teostada sertifitseeritud meditsiiniprotseduure ja diagnostikat mitmetele haigustele ning alustada raviteekonda kodust lahkumata. Zappi rakendusest saavad patsiendid endale esialgu tellida põiepõletiku ja sugulisel teel levivate haiguste klamüüdia ja gonorröa teste. Üheskoos plaanivad ettevõtted laieneda veel rohkematele testidele ning raviprotseduuridele, kasutades ära Certificu meditsiinilisi teadmisi ja tehnoloogilist platvormi ning Zappi kliendikeskset ärimudelit.

2020. aastal diagnoositi Inglismaal ligikaudu 317 000 suguhaiguse juhtumit, millest 50% moodustas klamüüdia. Sarnaselt põevad 40% naistest oma elu jooksul põiepõletikku ning 4,8 miljonit naist kannatavad Ühendkuningriikides haiguse all iga-aastaselt. Vaatamata suurtele numbritele on testimine ja ravi saamine riigis tülikas ja aeganõudev protsess. Koostöös Zappi kullerteenusega võimaldab Certific patsientidel põiepõletiku diagnoosi ja raviplaani saada vaid paari tunniga. Sugulisel teel leviva haiguse diagnoosi ja retseptiravimid saab patsient kätte kuni kahe ööpäeva jooksul.

Certificu tegevjuht Liis Narusk: „Minu jaoks pole loogiline, et 21. sajandil on lihtsad meditsiiniteenused inimestest nii kaugele triivinud. Võimalus oma tervisemurele kiire vastus saada ja ravi alustada peab olema sama kiire kui toidu koju tellimine. Zappi kullerteenusega saavad patsiendid Certificu tervisetesti kätte nüüd ööpäevaringselt. Meie platvormi ning juhendamise abil muutub radikaalselt kiiremaks lihtsamate haiguste diagnoosimine ning ravi alustamine. See on suur samm edasi tulevikumeditsiini suunas, kus tervishoiuteenused toimetatakse inimeste koduuksele, mis omakorda võimaldab tervishoiusüsteemil patsiente soodsamalt ning kiiremini abistada.“

Narusk lisab, et koostöö Zappiga seab Certificu ka konkurentidega võrreldes soodsasse positsiooni. „Teistel sarnase teenuse pakkujatel võtab tulemuste selgitamine aega kuni nädal. Nii pikk ootamine venitab kogu protsessi pikaks ja jätab patsiendi teadmatusse enda seisundi ja potentsiaalse nakatamisohu suhtes,“ kirjeldab ta.

Ajay Lakhwani, Zappi kommertsvaldkonna asepresident: „Toidu- ja esmatarbekaupade kullerteenusena on meie prioriteediks tooted, mida inimesed reaalselt vajavad. Sellepärast lisame me oma nimekirja kõik, mida meie klientidel koheselt vaja võib minna. Me olime esimene ettevõte, kes koroona puhkedes teste kiirkullerite abil koju toimetama hakkas. Certificu tooted on selle põhimõtte loogiline jätk, kus me saame klientidele olulised tooted kiirelt, usaldusväärselt ja mugavalt toimetada.“