Uusi meetmeid peetakse nii-öelda hooldus- ja kohandamispaketiks, kuna selle ulatus on piiratud võrreldes eelnevatega, mis puudutasid Venemaa naftat või kivisütt. Mõnel meetmel võib siiski olla tõsine mõju teatud sektoritele.

Paketi eelnõu sisaldab Venemaa kulla impordikeeldu Euroopa Liitu, mis kehtiks uute sanktsioonide vastuvõtmisest. Meede mõjutaks ka Venemaa kulla importi kolmandate riikide kaudu, kuid pole täpsustatud, kuidas see täpselt toimiks. Brüssel karmistab ka olemasolevaid meetmeid, kehtestades uued piirangud sõjaliseks otstarbeks kasutatavate kaupade, sealhulgas kemikaalide ja masinate impordile. Kolme ametniku sõnul lisatakse Euroopa Liidu musta nimekirja, mis nõuab varade külmutamist ja reisikeeldu, ka uusi Kremlile lähedalseisvaid isikuid ja üksusi.

Komisjon teeb ka mõned muudatused olemasolevatesse sanktsioonidesse, et tagada, et need ei tabaks toiduainete ja teravilja eksporti Venemaalt. Aafrika riigid on toonud välja, et ELi sanktsioonid on aidanud kaasa käimasolevale toidukriisile, mille peamine põhjus on Ukraina sõda ja Venemaa blokaad Ukraina sadamate vastu, kust tavaliselt eksporditakse teravilja maailma.

Euroopa Liit on pikka aega eitanud sanktsioonide mõju toidukaubandusele. Ametniku sõnul on olemasolevate piiravate meetmete muudatused mõeldud selleks, et kauplejad ei tõlgendaks eeskirju valesti. Ta märkis, et segaduse vältimiseks muudetakse Venemaa laevade ELi sadamatesse sisenemise keeldu.