MKM jagab oma koduleheküljel huvitavaid säästunippe, millega peaks iga eestlane kodus energiat kokku hoidma. „Enne säästlikuma tarbimisega alustamist on oluline mõista ka seda, kuhu meie kodudes energia kulub ja millised seadmed energiat tarbivad. Oma energiatarbimisest ülevaadet omades on lihtsam energiasäästu tegevusi teadlikult rakendada,“ teatatakse lehel.

Ministeeriumi soovitused meenutavad Briti menukomöödia staari Mr. Beani käitumist, kes lõi oma igapäevasteks tegevusteks naljakaid ja tüütuid skeeme.

Ministeeriumi energiasäästmise nippide alla kuuluvad näiteks:

  • Väldi külmkappi sooja toidu panemist ja reguleeri külmkapp kõrgemale temperatuurile. Võimaluse korral tuleks vältida külmkapi paigaldamist ahju, pliidi või radiaatori lähedale – kõrgem ümbritsev temperatuur pärsib külmkapi tõhusust ja elektrit kulub rohkem. Mida harvemini külmkapi ust avada, seda vähem kulub energiat. Oluline on tagada, et toiduainete vahel saaks õhk külmkapis liikuda. Külmkappi on oluline ka regulaarselt sulatada, et vältida üleliigse jää kogunemist ja seeläbi külmiku efektiivsuse vähenemist.

  • Riideid triigi suuremas koguses korraga, et vältida triikraua pideva ülessoojendamisega kaasnevat liigset energiakulu.

  • Eelista toidu soojendamist mikrolaineahjuga. Mikrolaineahjuga toidu soojendamine on võrreldes elektriahjuga kiirem ja kulutab vähem energiat.

  • Käivita nõudepesumasin siis, kui masin on nõusid täis.

  • Eelista vannis käimisele duši all käimist ja lühenda pesemisaega. Paigalda säästlikud veekraani- ja dušiotsikud. Vee tarbimise vähendamisega hoiame kokku ka energiat, mis vee soojendamiseks kulub.

Täismahus saad MKMi energiasäästmise nõuannetega tutvuda siin.