„Ehitushinnad on märgatavalt kallinenud, ent eelmise perioodi euroraha peab olema ära kasutatud 2023. aasta lõpuks, nii et oluliste projektide lõpetamisega viivitada ei saa. Värske otsusega leidsime lahenduse, kuidas katta Viljandi, Ida-Virumaa ja Hiiumaa haiglate ning riigigümnaasiumite kallinemine. Nii saavad need üliolulised projektid ka lõpule viidud,“ ütles rahandusminister Keit Pentus-Rosimannus. Ka tervise- ja tööminister Peep Peterson sõnas, et maakonnahaiglate projektide lõpuleviimine on kriitilise tähtsusega.

Kuidas tagatakse projektide rahastamine?

Valitsus otsustas suunata tõhusa majandamise tõttu kasutamata Euroopa Regionaalarengu Fondi toetuse summas 6,7 miljonit eurot võrdsetes osades koolide ning haiglate ehituste kallinemise korvamiseks. Suure aja- ja eelarvesurve all oleva Viljandi haigla projekti otsustas valitsus aga tõsta 2014–2020 Ühtekuuluvuspoliitika fondide rakenduskavast välja ja taotleda rahastust taaste- ja vastupidavusrahastust (RRF) tervishoiu ja sotsiaalkaitse komponendi raames. Selle tulemusena vabaneb Euroopa Regionaalarengu Fondis omakorda täiendavad 20,7 miljonit eurot, mis on samuti võimalik suunata haiglate ja koolide kallinemise katteks.

ERFi vahendite ümbertõstmisega kaetakse Narva, Rakvere ja Tallinna riigigümnaasiumite õppehoone ehitamise kallinemine ning tervisekeskuste, esmajoones Hiiumaa haigla ehitustööde kallinemine. Viljandi haigla tõstmine taastekavasse võimaldab projekti lõpule viia ning katta muuhulgas riigigümnaasiumite ja Ida-Viru Keskhaigla rahastamise.

Viljandi haigla arutelud alles käivad

Eile ilmus Ärilehes lugu, mis rääkis Viljandi Haigla ehituse keerulisest olukorrast. Alltöövõtjad lahkuvad ja keerulised läbirääkimised käivad. Kuid kas on oht, et ehitus võib täielikult seiskuda? „Palume lisapäringuid Viljandi Haigla ehituse osas lükata veidi edasi, kuivõrd praegu on arutelud ehitaja ning tellija vahel alles käimas ning osapooled ei saa pooleliolevaid teemasid kommenteerida,“ ütles Riigi Kinnisvara kommunikatsioonijuht Annely Jõgeva Ärilehele vastuseks.

Projektidirektor Raivo Toom aga sõnas, et sarnaselt Viljandi Haigla ehitusega on kallinemised menetluses ka Rakvere ja Mustamäe riigigümnaasiumite ehitamine. Need aga ei ole siiski nii suured võrreldes Viljandi Haiglaga.

Ta lisas, et mõlemas riigigümnaasiumis ehitustööd endiselt käivad. Nii valmib Rakvere Riigigümnaasium selle aasta lõpus. Mustamäe riigigümnaasiumi valmimine on planeeritud 2023. aasta suveks ning õppetööd alustatakse septembris 2023. aastal.