Ka pensionite tõus ei ole suutnud hindade kasvuga sammu pidada. Hinnatõus on keskmisest veelgi suurem väiksemate sissetulekutega peredes, kus hinnatõusu peasüüdlased, elektri- ja küttearved, moodustavad pere eelarvest suurema osa.

Jaemüügi maht kahanes juunis eelmise aastaga võrreldes ühe protsendi võrra. Selle põhjuseks on esmatarbekaupade – toidu ja autokütuse – ostetud koguste vähenemine. Tarbimist on mõnevõrra suurendanud Ukraina sõjapõgenikud. Sõjapõgenikke on praeguseks Eestisse jõudnud 48 000 ehk Eesti suuruselt kolmanda linna Narva jagu.

Tarbimise kasvu pidurdab turismisektori aeglane taastumine. Välisturiste on Eestis ligi poole vähem kui enne koroonakriisi algust.

Erakordselt kiiret hinnatõusu arvestades on müügimahtude kahanemine siiani olnud tagasihoidlik. Sügisel kukuvad tarbimise mahud ilmselt rohkem, kuna suuremad küttearved tahavad maksmist.

Swedbanki kaadimaksete statistika näitab, et vaba aja veetmisega seotud teenuste müügimahud on kasvanud ka hinnatõusu arvestades. Teatrid, kontserdid ja kodukohvikud on rahvast täis ning nädalavahetuseks on turistil majutust raske leida. Koroonapiirangute kadumine, keskmisest soojem ja päikselisem ilm ning jaanide pikk nädalavahetus avaldasid meelelahutuse valdkonna juunikuu käibele positiivset mõju.