Gazprom ei täpsustanud laupäeval tehtud avalduses, milliseid tingimusi Läti väidetavalt rikkus.

Gazpromi otsus tuli päev pärast seda, kui Läti energiaettevõte Latvijas gāze teatas, et ostab Venemaalt gaasi ja maksab Gazpromiga kauplemiseks nõutava rubla asemel eurodes.

Varem kinnitas Latvijas Gaze juht Aigars Kalvītis LTV saates „Panorama“, et ettevõte on jätkanud gaasi ostmist Venemaalt, makstes selle eest eurodes. Kalvītis avaldas ka, et gaasi ei osteta küll Gazpromilt, kuid ei avaldanud ka uue salapärase tarnija nime.

Reutersi andmetel on Venemaa juba katkestanud gaasitarned Poolale, Bulgaariale, Soomele, Hollandile ja Taanile, kes keeldusid Venemaa presidendi Vladimir Putini käsul gaasi eest rublades maksmisest.

Gaasinappus mõjutab ka Eestit

Eesti Gaas tõstab alates 1. septembrist paindliku paketi müügihinda – kui seni on kodukliendid maksnud 1,5 eurot/m3 koos käibemaksuga, siis edaspidi tuleb maksta 2,65 eurot/m3. Hinnatõus on seega 77%.

Hinnatõusu taga on maagaasi hinna tõus Euroopas. Samas kinnitab Eesti Gaas, et neil on eelolevaks kütteperioodiks olemas vajalik gaasivaru. Venemaa gaasi asemel kasutatakse nüüd Norra ja Ameerika päritolu gaasi.