OPEC+ 13 tuumikliiget, eesotsas Saudi Araabiaga ja veel 10 riiki, kes kuuluvad OPEC-isse – nende seas eelkõige Venemaa – on teelahkmel.

Pärast drastilisi tootmiskärpeid, milles liikmeriigid leppisid kokku 2020. aasta kevadel vastusena koroonaviiruse põhjustatud nõudluse langusele, toodavad nad täna taas sama palju toornaftat, kui seda enne koroonapandeemiat, kirjutab The Arab Weekly. Esialgse plaani kohaselt pidi tootmine taastuma alles 2022. aasta septembris, kuid juunis otsustati tuua see augustisse, sest nõudlus oli oodatust suurem.

Londonis asuva uurimisinstituudi Energy Aspects hinnangul võib OPEC+ kohandada oma praegust kokkulepet, et jätkata toornafta tootmismahtude suurendamist. Sama analüütikud drastilisi muutuseid ei oota. „OPEC+ peab arvestama sellega, et Venemaa – kes on alliansi võtmeliige – huvid on Washingtoni omadega vastuolus. Saudi Araabia peab kõndima peenel joonel,“ ütles PVM Energy analüütik Tamas Varga.

„Mis tahes uus OPEC+ kokkulepe, mille eesmärk on tarnete edasine suurendamine, leiab tõenäoliselt turul skeptilist vastukaja, arvestades liikmesriikide juba praegu ilmnenud tarnepiiranguid,“ ütles Exinity Groupi turuanalüütik Han Tan.